El full de ruta de 2025 per a la descarbonització del parc d’habitatge de l’RMB posa el focus en millorar i facilitar la rehabilitació energètica
El segon Camp d’Innovació de la iniciativa 'Descarbonització energèticament eficient i socialment justa dels habitatges de la regió metropolitana de Barcelona', impulsada pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, en col·laboració amb AUS – Arquitectes del COAC i l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona, ha prioritzat tres objectius: desenvolupar formació i emprenedoria en el sector de la rehabilitació energètica, millorar l’acompanyament a la ciutadania en aquests processos i innovar en governança, finançament i avaluació d’aquestes polítiques. A partir del 2025, diferents grups de treball posaran fil a l’agulla a les actuacions alineades amb aquests objectius, que també faran avançar les missions d’Habitatge Adequat, Economia Innovadora i Inclusiva i Emergència Climàtica del Compromís Metropolità 2030.
Les principals propostes d’actuacions alineades amb els 3 objectius descrits són:
- Formació i emprenedoria:
- Desenvolupar programes educatius que integrin universitats, recerca i comunitat.
- Crear certificats de materials de proximitat sostenibles i eines com una app de documentació tècnica que permeti generar el passaport digital de l’edifici.
- Impulsar tallers educatius a escoles per promoure la sostenibilitat.
- Acompanyament a la ciutadania:
- Establir un sistema d’agents rehabilitadors acreditats per l’administració.
- Crear una finestreta única digital per a tots els tràmits relacionats amb la rehabilitació.
- Desenvolupar eines de comunicació per sensibilitzar sobre la importància de la rehabilitació.
- Governança i finançament:
- Plantejar models de finançament a mida que combinin subvencions públiques i alternatives privades.
- Assegurar que la rehabilitació no provoqui gentrificació o desplaçament de llogaters vulnerables.
- Impulsar l’avaluació d’impactes socioeconòmics abans i després de les intervencions.
Aquestes línies d’actuació s’articulen en col·laboració de múltiples actors de la quàdruple hèlix com son ajuntaments de la regió metropolitana, empreses públiques d’habitatge, centres d’estudis, instituts de recerca i universitats, clústers del sector de l’energia i del sector immobiliari, gremis i col·legis professionals, entitats del tercer sector, entitats privades del sector de la rehabilitació, entre d’altres.
VINCLES AMB EL COMPROMÍS METROPOLITÀ 2030
Aquesta iniciativa, que va arrencar durant el mes de juliol, s’alinea plenament amb el Compromís Metropolità 2030. Per una banda, pel seu caràcter innovador i basat en la col·laboració multi-actor, principis que han acompanyat des de l’inici el procés que va servir per elaborar el nou pla estratègic i perquè està alineada també amb el seu objectiu central: la reducció de les desigualtats socials i territorials en un context de lluita contra l’emergència climàtica. Per altra banda, perquè les accions definides serviran per contribuir a l’assoliment de 3 de les missions:
- Habitatge Adequat
Objectiu compartit: Fer que l’habitatge sigui assequible, eficient i confortable, està directament relacionat amb la iniciativa de rehabilitació energètica i justícia social en els habitatges. Les estratègies concretes que s’han definit son:
- La promoció de la rehabilitació energètica per millorar l’habitabilitat, el confort i reduir les despeses energètiques dels col·lectius vulnerables.
- La integració de sistemes d'acompanyament ciutadà i finestretes úniques per facilitar l'accés als recursos per a la rehabilitació, coincideix amb les polítiques d'accés universal als serveis bàsics de l'habitatge.
- Economia Innovadora i Inclusiva
- Objectiu compartit: Promoure la innovació, inclosa la transferència tecnològica i el desenvolupament de nous sectors econòmics, com la construcció sostenible. La connexió amb el camp d’innovació es concreta en:
- La línia de treball en formació i emprenedoria del sector de la rehabilitació contribueix a crear ocupació qualificada i inclusiva, impulsant el sector de la bioeconomia i els materials sostenibles.
- Les accions com la creació de certificats per a materials locals i programes de formació per a nous perfils professionals reforcen la posició de la regió metropolitana com a pol d’innovació.
La metodologia de treball de la RIS3CAT i la connexió dels centres de recerca amb el territori, contribueix a la transferència tecnològica promoguda per la missió.
- Emergència Ambiental i Climàtica
- Objectiu compartit: Mitigar els efectes del canvi climàtic amb una transició justa cap a un model energètic sostenible. La Integració amb la descarbonització d’habitatges:
- La rehabilitació energètica redueix les emissions de gasos d’efecte hivernacle associades al consum d’energia dels habitatges.
- Les accions per evitar la gentrificació i assegurar l’accés equitatiu als beneficis de la transició energètica es corresponen amb el principi de justícia climàtica present en aquesta missió.
Les tres missions, doncs, es nodreixen mútuament a través de l’enfocament col·laboratiu i multisectorial del Compromís Metropolità 2030, que es reflecteix també en l’estratègia de la RIS3CAT. La governança compartida, el treball interdisciplinari i la implicació de tots els actors són claus tant per a la rehabilitació d’habitatges com per a la transformació econòmica i climàtica de la regió metropolitana.
Aquesta sinergia demostra com les iniciatives concretes d’innovació poden avançar simultàniament cap a diversos objectius estratègics del Compromís Metropolità 2030.
Després de tota la feina feta en el camp d’innovació de la tardor, es preveu seguir avançant amb els acords presos per tal de poder tirar endavant les actuacions acordades en cada grup de treball durant el 2025 i valorar la convocatòria d’un tercer camp d’innovació per integrar el coneixement i resultats de cada grup i perfilar els futurs passos de la iniciativa.