La celebració de la biennal Manifesta 15 i un informe del Cercle d’Economia rellancen el debat sobre la ciutat dels 5 milions
La biennal Manifesta 15, inaugurada el 7 de setembre a les Tres Xemeneies de Sant Adrià del Besòs, ha posat èmfasi en l’enfortiment de la dimensió metropolitana de la cultura, ja que promou la col·laboració entre municipis de la regió metropolitana (12 en el programa oficial), brindant una plataforma cultural que transcendeix els límits administratius. En involucrar múltiples municipis en un esdeveniment de renom internacional, Manifesta 15 no només ofereix una programació cultural diversa i d'alta qualitat, sinó que també reforça la idea que la cultura és un motor de cohesió metropolitana. Aquest tipus d'iniciatives fomenten una identitat compartida que uneix les diferents comunitats al voltant d'un projecte cultural comú, facilitant el diàleg i la cooperació entre elles. En aquest sentit, l’ex Ministre de Cultura Joan Subirats ha escrit al respecte al diari Ara, on assegura que “el que Manifesta 15 posa sobre la taula és un pas més d’articulació en l’àmbit de la cultura, que interpel·la els més de 5 milions d’habitants de la regió metropolitana que viuen i es mouen en una àrea de 3.000 km²”.
La biennal és una oportunitat única per ressaltar les particularitats culturals de cada municipi participant, mentre es teixeix una narrativa metropolitana conjunta. En integrar espais i actors culturals de diferents municipis en una sola agenda cultural, Manifesta 15 crea connexions més profundes entre ells, potenciant un sentit de pertinença a una regió més àmplia i diversa, la ciutat dels 5 milions. Aquesta identitat metropolitana compartida, basada en la cultura, no només enforteix el teixit social de la regió, sinó que també la posiciona com un referent internacional quant a innovació cultural. Aquest és també l’esperit del Compromís Metropolità 2030 i, en particular, de la seva missió de Vitalitat Cultural i és per això que el lliurament de guardons de la II edició dels premis Compromís Metropolità tindrà lloc a una de les seus de Manifesta 15, la fàbrica d’arts Roca Umbert de Granollers.
D’altra banda, el Cercle d’Economia, entitat fundadora i membre del Consell Rector del PEMB, Va presentar fa uns dies l’informe “L’hora de la Barcelona metropolitana”. El document aborda la necessitat urgent d'una governança metropolitana eficient per a la regió de Barcelona, la ciutat dels cinc milions, destacant els reptes i les oportunitats que enfronta. En primer lloc, presenta l'evolució històrica de la gestió metropolitana a Barcelona, assenyalant que, malgrat alguns avenços en àrees com la mobilitat, altres temes com l'habitatge han mostrat un impuls molt menor. El text subratlla que la manca d'una visió metropolitana integrada ha generat desigualtats i pèrdua d'oportunitats tant a nivell econòmic com social, una cosa que ha estat abordada de manera més efectiva en altres països europeus.
En segon lloc, el document identifica els principals desafiaments que afecten la regió metropolitana, destacant cinc àrees clau: habitatge, mobilitat, sostenibilitat, promoció econòmica i desigualtats socials. Exposa com la manca de polítiques coordinades i d’una estructura de governança adequada en aquests temes ha perjudicat el desenvolupament de la regió, esmentant exemples de bones pràctiques internacionals i la necessitat d'una planificació a llarg termini per abordar aquests problemes de manera integral. El Compromís Metropolità 2030 és citat com una oportunitat en aquest sentit.
Finalment, el text proposa diverses solucions per millorar la governança metropolitana. Entre elles, se suggereix l'ampliació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona o la constitució d'una vegueria per incloure més municipis, amb l'objectiu de consolidar una estructura de governança més robusta. El document conclou fent una crida als responsables polítics perquè prenguin mesures ambicioses i generoses, per tal d'aprofitar el potencial econòmic de la regió i corregir les desigualtats socials existents.
Tal com es recull en el Compromís Metropolità 2030, la Generalitat hauria de determinar els temps i els espais de la represa de l’ordenació territorial en general (i del cas metropolità en particular, però sense deslligar-lo de la resta) i a posar progressivament sobre la taula mesures que contribueixin a avançar en una millor governança del conjunt del territori.