Vés al contingut

La missió de Nivells de renda suficients centra el segon acte de la gira del Compromís Metropolità 2030 a La Ciba, a Santa Coloma de Gramenet

Durant la presentació s’ha explicat que el compromís per al 2030 és assegurar l’assoliment dels nivells salarials dels convenis col·lectius vigents sobre la base d’un salari mínim de referència adaptat a la realitat de la regió metropolitana de Barcelona
Santa Coloma de Gramenet

Com podem dirigir-nos cap a una economia que proporcioni un salari digne per a tothom? És el mateix per a les dones? Poden els ajuntaments incidir en els nivells salarials, encara que sigui de forma indirecta mitjançant els serveis locals d’ocupació? Sobre aquestes i altres qüestions s’ha reflexionat avui durant la presentació de la missió de “Nivells de renda suficients”, el segon dels 8 actes de la gira de presentació de les 8 missions del Compromís Metropolità 2030, el nou pla estratègic per a la ciutat real: la dels 5 milions d’habitants. “Hem intentat reflexionar de manera col·lectiva sobre quins són els reptes específics que tenim en aquesta escala de regió metropolitana on conflueixen molts actors i administracions en aquesta ciutat dels 5 milions", ha explicat el coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet.

L’objectiu de la missió que s’ha presentat avui és assegurar que el treball permet sostenir una vida en condicions dignes. Però... com fer-ho? El compromís per al 2030 és assegurar l’assoliment dels nivells salarials dels convenis col·lectius vigents sobre la base d’un salari mínim de referència adaptat a la realitat de la regió metropolitana de Barcelona. Per això, cal garantir que les rendes del treball, principal font d’ingressos a la majoria de llars i pedra angular del sistema actual de protecció social, es mantinguin en uns nivells que garanteixin assolir els ingressos per sostenir una vida digna. Així mateix, l’estructura productiva ha d’impulsar la generació d’un nombre creixent d’ocupacions amb salaris i condicions suficientment atractives per retenir el talent i estimular la participació del jovent en el mercat laboral.

L’acte ha tingut com a amfitriona l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, qui ha remarcat que els ajuntaments “juguen un paper cabdal amb la política de rendes, malgrat la manca de recursos i capacitats”. “Quan pensem en la vulnerabilitat de les persones, cal pensar a la manca d’oportunitats, lligada a l’accés a la cultura i l’educació", ha afegit. En aquest sentit, Lluïsa Moret, presidenta de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, ha assegurat que “les localitats són molt diverses entre elles, cal fer una feina d’anàlisi per entendre les diferències entre elles i donar respostes des de la proximitat. Parlem de municipis grans i petits amb diferències socioculturals".

Hector Santcovsky, director de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, ha aportat algunes dades al debat: “1 de cada 4 famílies tenen dificultats per arribar a final de mes”, i ha posat de manifest que “repartir per si sol no redueix les desigualtats. Les ocupacions 'escombraria' continuen tenint uns salaris molt baixos i els homes segueixen cobrant més que les dones". Mar Serna, exconsellera de Treball i Magistrada del Jutjat Social, que ha estat l’encarregada de fer de padrina de l’esdeveniment, també ha recordat que “un 36% de les professions de baixa qualificació desapareixeran i això generarà bretxes”. Però el que és segur, ha dit, és que “les cures no poden desaparèixer, sinó que s’han de posar al centre de la vida” perquè la precarietat afecta principalment a les dones".

Precisament per això, ha explicat Jordi Martí, president de la Comissió Executiva del PEMB i vicepresident de planificació estratègica a l’AMB, que el Compromís Metropolità 2030 està pensat per millorar les condicions de vida de la ciutadania. “Cal generar una determinada riquesa i condicions que generi igualtat en el repartiment des del començament”, ha dit.

Image
Jordi Martí Grau

Quins projectes poden contribuir a l’assoliment de la missió?

Durant l’acte, també s’han presentat una sèrie de projectes que estan alineats amb els objectius de la missió. Així, Blanca Padrós, segona tinenta d'alcaldessa de l'àrea d'Economia, Serveis Interns, Treball, Universitats, Innovació i Transparència, ha parlat del projecte Grameimpuls, un servei de l’ajuntament de Santa Coloma que contribueix a la informació i orientació laboral, a la formació professional ocupacional i a la formació universitària. “Intentem augmentar les oportunitats de les persones de la ciutat i utilitzar la formació com a estratègia social ja que la capacitació que dona el coneixement genera oportunitats", ha afegit.

Francesca Alaminos, gerent de Serveis d'Educació de la Diputació de Barcelona ha explicat el projecte Noves oportunitats educatives 4.10 (NOE): "L'objectiu del projecte és universalitzar i crear un 'hub' de recursos a nivell local des de la proximitat, perquè som l'administració que pot dimensionar l'abandonament escolar i repartir els recursos"; mentre que Álvaro Porro, comissionat d'Economia Social i Desenvolupament Local i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona ha presentat el projecte Bloc4bcn, un dels majors pols de cooperatives d’Europa. "El cooperativisme redistribueix la riquesa de manera molt més clara des del primer moment en què es crea l’activitat econòmica. Aquest projecte és un espai d’activació i dinamització econòmica de cooperativisme sense precedents a Europa", ha explicat.

 “La gestió del temps i la salut són clau a l'alhora de sospesar les condicions de #reball i buscar un equilibri entre les dues coses. Els horaris de feina en general són heretats dels anys 60, tenim horaris molt extensius!”, ha lamentat Xavier Peralta, representant del Consell de Persones Expertes de la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society. Finalment, Esther Garcia, responsable de l'Àrea d'Empoderament Econòmic de la Fundació SURT ha parlat de la funció de l’entitat d’acció social que treballa per fer efectius els drets econòmics, socials i culturals de les dones i per erradicar les discriminacions per raó de sexe, amb la vista posada en assolir una societat amb equitat de gènere efectiva.Posem en marxa projectes per facilitar la inserció laboral i l’autoocupació. També fem itineraris formatius en sectors més masculinitzats però tenim dificultats perquè el mercat laboral les expulsa, cal molta sensibilització", ha sentenciat.

Image
La Ciba Cé Marina

Per acabar, Maribel Cárdenas, directora d’Igualtat i Polítiques LGTIB de l’Ajuntament de Santa Coloma s’ha encarregat de fer una visita guiada a La CIBA, l’espai on s’ha dut a terme l’acte i que serveix com a centre de recursos per a dones, per posar al seu abast eines per a la millora de la seva autonomia personal en tots els àmbits de la vida. Durant la visita, també s’ha explicat que és un espai d'innovació i economia feminista on hi ha espais de formació, de preparació per a l'ocupació, de naixement i acompanyament de projectes culturals i de creació d'una nova economia social, solidària i feminista.

Com en tots els actes de la gira, la il·lustradora Cé Marina ha fet un dibuix en directe que representa la missió de “Nivells de renda suficients”.

Recupera el vídeo resum de la jornada aquí.