Vés al contingut

Martorell obre la gira de presentació de les missions del Compromís Metropolità 2030 amb la missió 'Economia innovadora i inclusiva'

Durant l’acte s’ha explicat que el compromís per al 2030 és que el teixit econòmic de la regió metropolitana de Barcelona dediqui com a mínim un 1,2% del PIB a despesa privada en R+D i s’han presentat una sèrie de projectes alineats amb aquesta missió
Martorell

L’auditori del Centre Cultural de Martorell ha acollit avui el primer dels 8 actes de la gira de presentació de les 8 missions del Compromís Metropolità 2030, el nou pla estratègic per a la ciutat real: la dels 5 milions d’habitants. Aquest pla, resultat del procés Barcelona Demà, està orientat a impulsar un nou model de prosperitat, basat en el coneixement i la innovació, que en redueixi les desigualtats socials i territorials i la situï com una de les metròpolis que liderin la lluita contra l’emergència climàtica. Com tots els plans estratègics, ha explicat el coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, el Compromís Metropolità 2030 es concreta en estratègies que guien l’acció d’un conjunt d’actors: “8 grans missions enfocades als aspectes que creiem que té sentit abordar des de l’escala metropolitana, la de la ciutat dels 5 milions”. La primera missió que s’ha donat a conèixer avui és la d’Economia innovadora i inclusiva i té com a objectiu impulsar la transferència tecnològica per millorar la posició internacional de la regió metropolitana de Barcelona com a territori innovador.

Image
Oriol Estela Barnet a la presentació de la missió 'Economia innovadora i inclusiva'
Oriol Estela Barnet a la presentació de la missió 'Economia innovadora i inclusiva'

Com? Aconseguint que el 2030 el teixit econòmic de la regió metropolitana de Barcelona dediqui com a mínim un 1,2% del PIB a despesa privada en R+D. Aquesta és la missió que s’ha explicat avui durant l'acte, que ha estat organitzat pel PEMB i l'Ajuntament de Martorell, amb el suport de l’AMB i la Diputació de Barcelona, i que ha tingut com amfitrió l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, qui ha destacat que “el paper dels ajuntaments respecte el teixit industrial i empresarial és el d’impulsar, però sobretot el d’acompanyar i tractar de resoldre les necessitats davant dels grans canvis que pateix actualment un sector que ha de ser competitiu a l’hora que ha de complir requeriments estrictes en pro de l’economia circular i el medi ambient”.

Hi ha participat com a padrí de la missió Pere Condom Vila, director de l'Oficina de Recerca i Transferència de Tecnologia de la Universitat de Girona que ha posat de manifest la necessitat d’impulsar la cultura de la transferència entre tota la comunitat investigadora, d'apostar per polítiques públiques industrials i d'introduir empreses intensives en innovació al mercat. També ha comptat amb la presència d’Eva Menor, diputada de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, qui ha explicat que precisament una de les principals actuacions de la Diputació de Barcelona és afavorir les relacions amb la resta d’administracions per treballar plegades en el desenvolupament econòmic del territori per assolir un futur millor, més innovador i inclusiu. “L’àmbit públic ha de col·laborar de manera molt proactiva per a que la innovació s’infiltri dins el sistema empresarial i industrial sobretot en les petites i mitjanes empreses. I per això cal que l’àmbit local col·labori en aquesta transformació”, ha afegit el vicepresident de planificació estratègica de l’AMB i president de la Comissió Executiva del PEMB, Jordi Martí. En la mateixa línia, Fernando Vicente Benetti, conseller d'Hisenda, Règim Interior, Acompanyament Local, Administració Electrònica i Agenda Urbana del Consell Comarcal del Baix Llobregat, ha destacat les dificultats de les PIMEs per accedir al circuit de la innovació i la transferència tecnològica i ha posat sobre la taula la importància d'elaborar polítiques públiques en aquesta direcció.  

Durant l’acte, conduït per la directora de Ràdio Cornellà, Mireia Navarro, s’ha reflexionat al voltant de la necessitat que una economia que proporcioni prosperitat per a tothom ha de disposar d'una estructura diversificada i amb un pes creixent de la innovació en totes les activitats. La regió metropolitana de Barcelona està molt ben posicionada en matèria de recerca, però cal millorar la seva transferència a l'esfera productiva. Per això, millorar la despesa privada en R+D és clau per fer un salt qualitatiu i que la regió metropolitana es ressituï entre les regions més innovadores europees.

 

Quins projectes hi poden contribuir?

També durant l’esdeveniment s’hi han presentat diversos projectes alineats amb la missió que s'estan duent a terme en l'actualitat per tal d'impulsar la innovació a la regió metropolitana de Barcelona. En quins àmbits cal actuar, doncs? Per assolir els objectius de la missió d’Economia innovadora i inclusiva, cal desenvolupar projectes d’escala metropolitana i en col·laboració entre actors diversos en els àmbits següents: Educació i formació; Transferència tecnològica; Polítiques públiques d’R+D; Espais d’activitat econòmica; Clústers, xarxes i territori i en el Model d’empresa.

En aquest sentit, Rosa Cadenas, regidora de Comerç i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Martorell, ha presentat el Centre de Formació Professional d’Automoció, ubicat al municipi, com “una gran aposta per la formació professional reglada que fem conjuntament amb la UPC. Un centre de formació de referència que entre d’altres coses busca implicar profundament l’empresa (i no només del sector de l’automoció)”.

Image
Taula rodona projectes economia innovadora
Taula rodona de projectes d'economia innovadora

Per la seva banda, Mercè Segarra, vicerectora d'Emprenedoria, Innovació i Transferència de la Universitat de Barcelona ha parlat de la Xarxa d'Emprenedoria Universitària, que aglutina les universitats per compartir experiències, pràctiques i capacitats al voltant de l’emprenedoria i la innovació i per a que la recerca arribi a tota la societat, no només a les empreses sinó a tot tipus d’actors que la precisin. Pere Soler, tècnic de projectes de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, ha parlat del projecte del Pla de millora dels polígons industrials i àrees d’activitat econòmica del Baix Llobregat, i ha destacat la importància d'elaborar polítiques públiques per tal de donar resposta a les mancances en termes d'infraestructures de molts d'aquests espais d'activitat econòmica. Franc Espinar, director de projectes i operacions, ha explicat en què consisteix el projecte 4DHealth, un centre d'innovació i simulació que té el propòsit d'innovar en salut i desenvolupar projectes per contribuir a la formació i capacitació dels professionals per augmentar la seguretat dels pacients. Finalment, Vicente Atienza, responsable de projectes d'innovació de la Cambra de Comerç de Barcelona ha centrat la seva intervenció en el Hub Industrial de Mobilitat Sostenible, un hub que aglutina empreses diverses de l'àmbit de la mobilitat sostenible i afins, amb l'objectiu de trobar i impulsar projectes innovadors d'aquest sector.  

El punt i final l'ha posat Pedro Calef, representant de Barcelona Technical Center (Btech), empresa d'enginyeria especialitzada en els sectors automobilístic, aeronàutic, ferroviari i de química i energia, que ha ensenyat i explicat un nou model de cotxe totalment elèctric i sostenible que ha participat al Rally Dakar conduït per l’Ariel Jaton, també present a l’acte.

L’acte també ha comptat amb la il·lustradora Cé Marina que ha dibuixat en directe una imatge representativa de la missió.

Image
Presentació del cotxe Ebro Dakar
Presentació del cotxe Ebro Dakar

Antecedents: Barcelona Demà

Durant el mes de juny del 2020, el PEMB va obrir un procés de reflexió compartida per tal d’elaborar l’estratègia de la Barcelona metropolitana del 2030: el procés “Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030”, definit com el procés col·lectiu de debat i proposta (Barcelona Demà) obert a les organitzacions de tot el territori metropolità i a les contribucions de persones expertes d’àmbits diversos, focalitzat en els reptes de la regió metropolitana de Barcelona i que, en el període 2020-2022, ha conduit a la definició del Compromís Metropolità 2030.

Durant el mes de setembre de 2022, el PEMB està duent a terme una campanya de presentació del Compromís Metropolità 2030 i les missions que s’hi recullen per tal de donar-lo a conèixer i situar-lo al centre del debat del conjunt de la regió metropolitana de Barcelona.

Així, del 13 al 30 de setembre el PEMB organitza una gira per 8 municipis de la regió metropolitana de Barcelona per presentar una a una les missions vinculades al Compromís Metropolità 2030: 

Recupera el vídeo resum de la jornada aquí.