Vés al contingut

Aliança per impulsar Comunitats Energètiques des de l’economia social i solidària

Aliança per impulsar Comunitats Energètiques des de l’economia social i solidària
Sector públic
Sector privat
Organitzacions ciutadanes
Altres
Actiu
Objectius del projecte

Agrupacions organitzades per transformar el seu territori cap a un nou model de generació, gestió i ús d’energia 100% renovable, descentralitzat, inclusiu, democràtic i en mans dels seus membres.

Descripció del projecte

L’Aliança està conformada per set entitats dels sectors de l’energia, la gestió de l’economia social i la tecnologia. L’objectiu és impulsar nous models de comunitats energètiques per tal de continuar avançant en la transició energètica arreu del territori.

El projecte consta de les següents accions: 

  • Models de Comunitats Energètiques: Crear coneixement sobre la generació i l’impuls de comunitats energètiques.  
  • Divulgació: difondre els resultats i coneixements obtinguts en el marc del projecte. 
  • Proves pilot: Fomentar l’implementació de proves pilot de Comunitats Energètiques al territori per tal de provar els diferents models de comunitats.
  • Eines digitals: generar les eines digitals per a la creació i la gestió de Comunitats Energètiques. 

A través d’una participació voluntària i oberta, hi poden intervenir diversos agents: persones individuals, organitzacions socials, la ciutadania organitzada, les administracions públiques i les empreses. 

S’impulsen accions que busquen transformar la manera de produir, gestionar i utilitzar l’energia, ja sigui la producció d’energia solar, millores en eficiència energètica, la mobilitat elèctrica compartida i altres serveis que els seus membres decideixin compartir-se. 

Aquest projecte implicarà múltiples beneficis ambientals (descarbonització, dinamització, energia Km0 i sostenibilitat del territori), econòmics (estalvi en les factures energètiques anuals) i socials (coneixença, construcció de comunitat, i lluita contra la pobresa energètica).

Àmbits d'intervenció
Recursos energètics

La transició energètica és un procés clau i que s’ha de donar de manera progressiva i democràtica per tal de reduir les emissions de GEH i, per tant, mitigar els efectes del canvi climàtic. En aquest sentit, cal avançar cap a la substitució de l’energia d’origen fòssil per energia local i renovable, la disminució del consum, l’augment de l’eficiència i l’autoproducció.

Cost dels subministraments

Els diners que la llar destina a les despeses d’aigua, energia, gas i internet són un dels components de la sobrecàrrega que guanyen pes. Mitjançant la promoció de noves formes de provisió més democràtiques, la participació social en la gestió, les ajudes per garantir l’accés i la millora de l’eficiència de l’habitatge es busca reduir la despesa de la llar en subministraments essencials.

Rehabilitació d’habitatges i edificis

L’aprofitament del parc d’habitatge existent a la ciutat consolidada i la seva mobilització al parc d’habitatge assequible requereix processos de rehabilitació energètica, adaptació climàtica i adequació morfològica dels habitatges i edificis. Aquesta onada de rehabilitació pot millorar l’eficiència en l’ús de l’habitatge i, en conseqüència, reduir les despeses de la llar.

Líders del projecte
Contacte

info@somcomunitats.coop

Som Energia

C. Pic de Peguera, 9

Girona (17003)

872 202 550