Ajuntaments metropolitans i entitats del tercer sector es comprometen a treballar conjuntament per l’acció social durant la I Convenció del Fòrum Social Metropolità
La I Convenció del Fòrum Social Metropolità ha servit per presentar el model compartit de col·laboració entre ajuntaments i tercer sector social a la regió metropolitana. Una acció compartida entre professionals de l’administració i les entitats socials per treballar conjuntament per la reducció de les desigualtats en aquesta escala territorial. El Fòrum Social Metropolità, una iniciativa promoguda per l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, és un espai horitzontal obert als ajuntaments i a les entitats socials amb activitat a la regió metropolitana que té com a objectiu identificar i fer front als reptes socials en aquest territori. És per aquest motiu que és l’espai de referència de la missió de cohesió territorial del Compromís Metropolità 2030 i que la signatura d’aquest model de col·laboració esdevé una eina important i de coherència per avançar en l'assoliment de l’objectiu que planteja: Reduir la vulnerabilitat urbana i les desigualtats entre barris de la regió metropolitana per garantir la igualtat d’oportunitats a tota la població.
"Totes les polítiques socials municipals tenen conseqüències pels municipis del voltant. És fonamental que en aquest mandat es coordinin les polítiques socials a escala metropolitana i s’aprofundeixi en els mecanismes de col·laboració per fer front a les desigualtats", així ha obert la sessió Jaume Collboni, alcalde de Barcelona i president de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i del Consell General del PEMB, que ha insistit en la necessitat de vetllar per protegir la col·laboració público-social i ha destacat la llei de barris i l’accés a l’habitatge com a àmbits prioritaris pels propers quatre anys. La mateixa línia que ha seguit Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector Social: "Els drets socials comencen i acaben en les persones, no a les fronteres administratives. El tercer sector social garanteix aquesta mirada, que cal reforçar amb la col·laboració amb les administracions".
I és per això que el Fòrum Social Metropolità porta temps treballant en aquest model compartit de col·laboració que avui s’ha fet efectiu després de la signatura i la lectura del manifest: "Desplegar el model de col·laboració entre ajuntaments i entitats socials de la regió metropolitana. Per una acció social transformadora". Però en què es tradueix exactament aquesta voluntat expressada de treballar conjuntament? El model contempla tres camps d’actuació i/o millora:
- La participació de les entitats socials en la definició, en les pautes d’implementació i en l’avaluació de les polítiques socials que d’alguna manera les involucrin
- La contractació en condicions justes de serveis d’acció social que generin un impacte positiu mesurable en el benestar de la població.
- La generació d’espais des d’on treballar la gestió compartida dels serveis entre l’ajuntament i les entitats socials.
Tot això amb la finalitat de millorar la identificació de les necessitats socials gràcies a la visió compartida d’ajuntaments i entitats a l’hora de fer diagnosis; assolir una major coordinació dels recursos econòmics, humans, socials, etc., entre ajuntaments i entitats i, per tant, més capacitat d’impacte per abordar la vulnerabilitat social; ampliar la flexibilitat per a l’adaptació dels serveis a les persones i a la creixent complexitat social dels nostres territoris; i estendre el compromís social de la ciutadania vers l’acció social.
Per assolir aquests objectius, diversos representants polítics municipals, federacions de municipis, entitats i agents socials han signat el manifest comprometent-se així a una sèrie d’accions ja definides i recollides en el text.
Precisament per exemplificar com funciona el model de col·laboració, durant la convenció s’han creat tres grups de treball amb membres tant d’entitats com d’administracions locals. Maria Cortada, membre del gabinet tècnic del PEMB i referent de la missió de cohesió territorial, ha estat l’encarregada de moderar el grup que ha treballat al voltant del sistema i els processos d’acollida de persones d’origen migrat. La principal conclusió ha estat que els terminis i tràmits jurídics i administratius de l’Estat estan reforçant la vulnerabilitat socioeconòmica d’aquest sector de la població i que calen pactes i coordinació a nivell metropolità en temes com, per exemple, l’empadronament. El grup també ha conclòs que, més enllà de les polítiques específiques de vulnerabilitat econòmica, les polítiques d’immigració requereixen igualment d’una mirada sobre àmbits com la segregació residencial, la perspectiva de gènere interseccional, els referents racialitzats quotidians o l’antiracisme.
El primer dels altres dos grups s’ha centrat en la prevenció dels riscos en la infància i les seves famílies i ha conclòs que la salut mental, l’accés a l’habitatge digne, l’alimentació, la pobresa estructural hereditària, la inclusió dels infants amb discapacitats i l’abandonament escolar són els temes clau en els que cal centrar l’acció social. La segona taula ha debatut al voltant dels temes emergents per reduir les desigualtats a la metròpoli que, segons han explicat, actualment són l’habitatge, l’ocupació i l’envelliment de la població.
Des del PEMB celebrem aquesta iniciativa del Fòrum Social Metropolità i el compromís adquirit per part d’ajuntaments i entitats ja que obre la porta a establir noves aliances, desenvolupar nous instruments i articular nous processos de col·laboració a escala de regió per impulsar projectes conjunts, elements clau en el desplegament del Compromís Metropolità i les vuit missions que el conformen. I celebrem també que ‘la ciutat dels 5 milions’ sigui el territori de referència ja que "són imprescindibles la mirada de regió metropolitana i la mirada estratègica per assegurar els drets socials i fer front als reptes en matèria de vulnerabilitat", tal i com ha explicat Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, durant el tancament de l’acte.