Vés al contingut

El Compromís Metropolità vol que el 2030 la dieta de la població de la regió metropolitana es basi en un 60% en aliments de proximitat

Mataró acull la presentació de la missió d’Alimentació saludable que advoca per garantir l’accés a una alimentació més saludable i sostenible per a tothom i a tot arreu
Mataró acull la presentació de la missió d’Alimentació saludable

Aconseguir que el 2030 la dieta de la població de la regió metropolitana de Barcelona es basi en un 60% en aliments de proximitat és l’objectiu de la missió sobre “Alimentació saludable” que defineix el Compromís Metropolità per al 2030, i que s’ha presentat avui a Mataró, en el que ha estat el cinquè acte de la gira metropolitana que el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) està duent a terme en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i l’AMB per 8 municipis per presentar les 8 missions del Compromís Metropolità 2030, el primer pla estratègic per a la ciutat real: la dels 5 milions d’habitants.

Després de ser a Martorell, Santa Coloma de Gramenet, Vilanova i la Geltrú, i Mollet, aquest divendres la gira ha arribat a Mataró on s’ha donat a conèixer una missió que pretén aconseguir que es garanteixi l’accés a una alimentació més saludable i sostenible per a tothom i a tot arreu. L'alimentació ocupa un lloc cada cop més destacat en l’agenda estratègica de les ciutats. A partir de la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona (CARM), la proximitat s'ha identificat com l’element a partir del qual es pot anar aprofundint en la resta de transformacions del sistema alimentari per fer-lo més sostenible, saludable i just, alhora que esdevé una activitat econòmica més rellevant i un factor de cohesió territorial.

“La ciutadania cada vegada està més conscienciada en termes d’alimentació saludable, i amb la pandèmia s’han generat més espais cooperatius. Hem volgut que un objectiu genèric, el de millorar l’alimentació de la ciutadania, tingui un objectiu específic, el de augmentar el nivell de consum d’aliments de proximitat”, ha explicat el coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet que ha recordat que el 2021, segons una enquesta de la Generalitat, el consum de productes de proximitat va ser del 45%, el nostre objectiu és que al 2030, sigui del 60%.

L’Espai Connecta ha acollit l’acte que ha estat organitzat conjuntament pel PEMB i l’Ajuntament de Mataró i que ha tingut com a amfitriona la regidora de Promoció de la Salut, Laura Seijo, que ha parlat de quines accions es poden dur a terme des dels ajuntaments per fomentar una producció més sostenible. “La responsabilitat mediambiental està incorporada des de fa anys a Mataró i en l'àmbit de la Missió Alimentació apostem per la reducció de l'impacte ambiental del transport d'aliments, la producció agrícola i la protecció dels mercats”, ha assegurat. També ha participat en l’acte Montserrat Garrido, consellera de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Consell Comarcal del Maresme, qui ha explicat com es pot impulsar la producció de proximitat i com es pot plantejar l’alimentació amb una mirada conscient i responsable. “Cal habilitar espais i posar recursos a l’abast dels pagesos. El producte de proximitat és de qualitat, hem de fer lligam entre les persones i aprofitar la nostra àmplia cultura gastronòmica del Maresme, menjant productes frescos i fent una compra adequada al que necessitem, per no crear malbaratament”, ha reclamat.

En aquesta ocasió, la padrina de l’acte ha estat la influencer foodie Teresa Borràs, coneguda com La Gata Fisgona, que ha parlat sobre com fer compatible la sostenibilitat en les cistelles de la compra amb l’alimentació saludable, sobre els lligams de la pagesia amb el mon de la gastronomia, sobre les prioritats dels foodies i sobre com atreure als joves a comprar als mercats. “Cada vegada a les xarxes es busca més que el contingut que es comparteix sigui producte de km 0, de proximitat, ecològic...  Per exemple, hi ha foodies que fan només postres saludables o menjar vegetarià. D’aquesta manera, posem un granet de sorra per difondre l’alimentació saludable, sobretot entre els joves. Seguir la dieta mediterrània és fàcil avui en dia, molta gent ho fa i es pot aprendre a fer-ho a les xarxes”, ha destacat.

Image
Mercat
Mercat de Cuba de Mataró

Com aconseguir que l’alimentació basada en aliments de proximitat sigui una realitat?

Durant l’acte, que ha estat conduït per la periodista de Mataró Audiovisual, Cristina Salad, també s’han presentat una sèrie de projectes que ja existeixen avui en dia i que estan alineats amb els objectius de la missió. José Antonio Ricis, regidor de Verd Urbà, Espai Agrari i Forestal de l'Ajuntament de Mataró, ha explicat el projecte de l’espai agrari de les Cinc Sènies: “Hem creat una taula agrària on ens reunim tots els mesos per parlar de problemes i solucions entre tots. Cal que aquest continuï creixent, i no només reculli pagesos del territori, sinó també de la comarca. Estem creant un parc agrari per fomentar el producte de proximitat, que és de qualitat”.

Terra Pagesa és un projecte sense ànim de lucre que vol respectar la proximitat, on es compra directament al productor. Gràcies a la tecnologia, la pagesia pot gestionar la seva pròpia logística i això permet parlar directament amb el consumidor, on aquest pot conèixer l’origen dels aliments que compra”, ha explicat Carles Vicente, responsable sindical d’Unió de Pagesos, qui ha assegurat que “canviar les costums d’anar a un gran magatzem no és fàcil, hem de recuperar tot el que fèiem, i fer-ho amb tecnologia”.

Per la seva banda, Sònia Callau, responsable de la Unitat de Suport als Espais Agraris de la Diputació de Barcelona  ha explicat que el projecte de l’Espai agrari de la Baixa Tordera, una iniciativa per impulsar la protecció del territori i la producció alimentària de proximitat. “Cal pensar en el model alimentari que tenim avui en dia, i si aquest model realment és adequat a la situació d’emergència ambiental actual”, ha dit, alhora que ha recordat que el 25% de les emissions són degudes al mercat alimentari, i un 7% al transport dels aliments.

“Com que no hi ha una regulació molt clara, molts ajuntaments creen la seva pròpia licitació. Amb el segell creem un certificat igual per tots, estalviant la feina a totes les administracions”, ha dit Yago Calbet, de la Xarxa Agroecològica de Menjadors Escolars de Catalunya qui ha explicat que el Segell Ecolocal és el primer certificat oficial dirigit a menjadors escolars, restaurants i col·lectivitats i que valorarà els aliments ecològics i de proximitat. Finalment, Jordi Valls, director general de Mercabarna, ha presentat el projecte Foodback, el nou centre d’aprofitament alimentari: “Hi ha molt producte que pot ser no té valor comercial, però té valor per ser consumit. Per evitar el malbaratament, hem introduït elements de penalització”.

Per acabar l’acte, les persones assistents s’han traslladat al mercat de la Plaça de Cuba de la mà del director de Mercats de l'Ajuntament de Mataró, Eloi Sivilla i han assistit a un showcooking a càrrec de la foodie La Gata Fisgona que ha cuinat un plat de tardor amb productes de temporada adquirits al mateix mercat: “xampinyons a l’allet”, un plat saludable i km 0. La il·lustradora Cé Marina ha fet un dibuix representatiu de la missió sobre Alimentació saludable que s’ha presentat.  

Image
La gata fisgona mercat de cuba Mataró
La gata fisgona al mercat de Cuba de Mataró

Antecedents: Barcelona Demà

Durant el mes de juny del 2020, el PEMB va obrir un procés de reflexió compartida per tal d’elaborar l’estratègia de la Barcelona metropolitana del 2030: el procés “Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030”, definit com el procés col·lectiu de debat i proposta (Barcelona Demà) obert a les organitzacions de tot el territori metropolità i a les contribucions de persones expertes d’àmbits diversos, focalitzat en els reptes de la regió metropolitana de Barcelona i que, en el període 2020-2022, ha conduit a la definició del Compromís Metropolità 2030.

Durant el mes de setembre de 2022, el PEMB està duent a terme una campanya de presentació del Compromís Metropolità 2030 i les missions que s’hi recullen per tal de donar-lo a conèixer i situar-lo al centre del debat del conjunt de la regió metropolitana de Barcelona.

Així, del 13 al 30 de setembre el PEMB organitza una gira per 8 municipis de la regió metropolitana de Barcelona per presentar una a una les missions vinculades al Compromís Metropolità 2030.

Recupera el vídeo resum de la jornada.