Vés al contingut

Oriol Estela: “Cal planificar com ens alimentem i com ens alimentarem en un futur”

El coordinador general del PEMB participa en la 1a jornada per impulsar estratègies alimentàries locals “Alimentem Barcelona” organitzada per BCN Smart Rural des d’on parla de la missió d’alimentació del Compromís Metropolità 2030
Converses que alimenten, taula de debat de la jornada "Alimentem Barcelona"

Com avancem cap a un sistema alimentari que sigui més sostenible a tots els nivells i que integri els aspectes econòmics, socials i ambientals? Quines estratègies alimentàries cal implementar per protegir i dinamitzar la producció i comercialització d’aliments propers, frescos i accessibles? Com s’hauria de treballar per a concretar les accions a fer per a dibuixar el model alimentari de futur? Com alimentar la Barcelona dels 5 milions? Són algunes de les preguntes que s’han debatut en l’acte “Alimentem Barcelona”, la 1a jornada per reflexionar sobre l'estat dels sistemes alimentaris a escala global i el seu impacte en la proximitat. “Cal planificar com ens alimentem i com ens alimentarem en un futur”; ha assegurat el coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, que ha participat en l’acte amb la xerrada “El menjar no s’improvisa”.

Durant la seva intervenció, Estela ha posat de manifest que per alimentar la metròpoli dels 5 milions, cal primer “prendre consciència” del que signifiquen 3 àpats al dia pel conjunt de la població que s’aglutina en poc més de 2.500 km2. “Quan parlem de sobirania alimentària, d’assolir un model alimentari més resilient o d’avançar cap a una alimentació més sostenible i saludable cal tenir clar que no ho fem sobre un full en blanc, sinó sobre tot un entramat econòmic i social”, per això, cal que “col·lectivament” es decideixi “què vol dir exactament un model alimentari més sostenible, saludable i just”. Precisament aquesta és una de les funcions clau de la planificació. Per aquest motiu, ha explicat, la regió metropolitana de Barcelona s’ha dotat de la Carta Alimentària (CARM) per establir almenys uns elements mínims als que s’han adherit ja més d’un centenar d’institucions, empreses i organitzacions ciutadanes.

Segons el coordinador general del PEMB, l’aspiració d’una regió metropolitana de 5 milions de persones amb l’horitzó 2030, és actuar de manera estratègica per canviar pràctiques, el que significa en molts casos canviar normes o regulacions, però també marcs mentals. Així, segons Estela, cal conèixer, cal reconèixer, cal cuidar, posar en valor i donar suport, de totes les maneres possibles:

  • Les persones que produeixen el que mengem.
  • Els productes que ens proporciona la nostra geografia i la seva biodiversitat.
  • Qui ens apropa els aliments quan no ho pot fer directament qui els produeix.
  • Les formes diverses de cuinar i de celebrar el menjar.

I, en retorn a aquest reconeixement, ha dit, “cal ser exigents en el compliment d’uns criteris de sostenibilitat, salubritat i justícia econòmica i social”. Precisament, ha detallat, en la missió d’alimentació del Compromís Metropolità 2030 es plantegen un seguit de mesures que han de permetre que oferta i demanda d’aliments estableixin un cercle virtuós que condueixi a una major producció i consum d’aliments de proximitat. Entre d’altres:

  • Protecció i ampliació del sòl agrari.
  • Impuls dels circuits curts.
  • Adequació de la compra pública.
  • Reorientació d’exportacions.
  • Educació per al canvi en les dietes.

La jornada, que ha tingut lloc a Can Comas al Parc Agrari del Baix Llobregat, ha estat organitzada per BCN Smart Rural, amb el suport de la Diputació de Barcelona i els Fons Europeus de Desenvolupament Regional, també ha servit per presentar la publicació “Alimentem Barcelona”, una guia pràctica per impulsar estratègies alimentàries locals. “Crec sincerament que aquesta guia ha de ser el manual de capçalera per al desplegament de totes aquestes estratègies sobre el terreny entenent, a més, que malgrat les destinatàries fonamentals siguin les administracions locals, el canvi que volem cap a aquest model alimentari de futur només pot venir de la col·laboració entre tots els actors del sistema alimentari i la participació ciutadana”, ha conclòs Estela.