Primera reunió de l’espai de governança de la Carta Alimentària de la regió metropolitana de Barcelona com a espai de referència de la Missió d’Alimentació Saludable
L’Espai de Governança de la Carta Alimentària de la regió metropolitana de Barcelona començarà a treballar a partir del 2024 com a espai de referència de la Missió d’Alimentació Saludable del Compromís Metropolità 2030. Així ho van decidir el passat dia 21 de novembre quan es va dur a terme una sessió de treball al centre cívic Pati Llimona de Barcelona.
La trobada tenia els següents objectius:
- Reactivar l’espai de governança com a l’espai de referència de la missió d’Alimentació Saludable
- Presentar el marc conceptual i de treball, l’estat actual de desenvolupament i les mesures prioritzades de la missió dins del Compromís Metropolità 2030
- Identificar les línies d’acció comunes i les entitats tractores de les mateixes, per tal de començar a establir els grups motors futurs.
La sessió que va comptar amb la participació de 45 persones, d’entitats diferents, des de l’administració, fins l’acadèmia passant pel sector privat i organitzacions ciutadanes, i va servir per definir les possibles accions a partir d’ara que van des de la generació de coneixement al voltant de la missió, la generació d’acords (de col·laboració, per l’accés a programes, pactes d’abast territorial, etc.), la possibilitat de dur a terme accions de lobby, fins a la creació de grups motor per fer realitat la missió. Amb quins objectius? Impulsar projectes, cocrear-ne de nous, escalar els existents, fer-ne el seguiment, definir indicadors, i també identificar fonts de finançament.
Així mateix, es va informar de la constitució de l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible formada pel Departament d’Agricultura de la Generalitat, PRODECA i el PEMB la qual esdevindrà l’oficina de l’espai de referència de Carta Alimentària de la Regió Metropolitana (CARM). D’aquesta manera, la interlocució de la CARM passarà a ser portada per l’OCAS, amb l’objectiu d’alinear tota la tasca entorn la missió d’alimentació i els objectius definits per l’OCAS.
En aquest sentit, la segona part de la sessió, va tenir com a objectiu presentar les 3 mesures prioritzades a la Missió d’Alimentació, i començar a debatre les possibilitats de treball col·laboratiu al voltant de les mateixes. Tan pel que fa a identificació de projectes existents que hi poden tenir un marc, com a les necessitats d’aquests i la seva possible escalabilitat, com la identificació d’agents.
- Les mesures prioritzades i que es van treballar a la sessió son les següents:
- Enfortiment dels espais de gestió de les explotacions agrícoles (parcs agraris i similars).
- Desplegament dels centres d’intercanvi d’alimentació de proximitat.
- Utilització de la compra pública i incentiu als menjadors col·lectius per a la introducció progressiva de productes de proximitat i ecològics
Per cadascuna de les mesures es van convidar iniciatives que ja n’estan alineades, com a base del treball a fer en el marc de l’espai de referència. Concretament els casos que es van triar per iniciar el debat en cadascuna de les mesures van ser els següents:
- Espais agraris protegits i gestionats - Dinamització dels espais agraris, Diputació de Barcelona, Unitat de Suport als Espais Agraris
- Centres d’intercanvi d’alimentació de proximitat - Terra Pagesa, Unió de Pagesos
- Compra pública i incentius als menjadors col·lectius - Clàusules socials per a l’alimentació sostenible, Departament d’Acció Generalitat de Catalunya