Vés al contingut

Trobada del projecte CULTIVATE a Barcelona per dur a terme el primer Laboratori Mòbil de Recerca

El PEMB i la Fundació Espigoladors van rebre els socis europeus del projecte d’alimentació compartida: un equip de recerca de la Universitat de Lund, Food Cloud i la xarxa de Governs locals a nivell europeu (ICLEI)
Imatge de la trobada del projecte CULTIVATE

Del 18 al 23 de març de 2024, un equip de recerca de la Universitat de Lund (Suècia) va visitar a Barcelona per fer el primer Laboratori Mòbil de Recerca (Mobile Research Lab) sobre alimentació compartida dins el marc del projecte europeu CULTIVATE. Els resultats de la recerca d’aquest laboratori formaran part de la base per crear una plataforma online que inclourà una calculadora d’avaluació de l’impacte social i ambiental per a iniciatives d’alimentació compartida, una biblioteca de projectes que treballa la participació ciutadana en la creació d'una l'alimentació més compartida, una comunitat europea d'iniciatives per compartir experiències, i un mapa d'iniciatives d'alimentació compartida arreu d’Europa. L’objectiu d’aquesta plataforma: enfortir les iniciatives i motivar els governs locals a treballar polítiques i projectes locals que augmentin la participació ciutadana en l'abastiment d'aliments i així també la augmentar la resiliència dels sistema alimentaris davant de qualsevol tipus de crisi.

Va ser una setmana intensa amb més de 20 i entrevistes a iniciatives dedicades a col·laborar a al voltant de l’alimentació: horts comunitaris, cuines comunitàries, grups i cooperatives de consum, bancs d’aliments, entre altres. Van participar en una espigolada de faves als camps del Prat de Llobregat, lliurar menjars preparats per voluntaris en una cuina comunitària i recollir aliments no venuts de les botigues de barri per a la seva posterior redistribució a les persones necessitades, degustar menjars a les cuines comunitàries i, per descomptat, compartir menjar amb col·legues i amics. 

En moltes de les trobades, el personal investigador va estar acompanyat per representants del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), la Fundació Espigoladors i Food Cloud (Irlanda), que treballen en el reaprofitament d’aliments, i ICLEI – una xarxa Governs Locals per a la Sostenibilitat a nivell europeu, tots socis del projecte CULTIVATE. 
Durant els dies que va durar la visita, es va crear un espai fructífer de reflexió, discussió i intercanvi d’experiències per entendre millor els reptes, costos, riscos, valor percebut, beneficis, impulsors i factors d'èxit per establir i mantenir iniciatives de d’alimentació compartida a Barcelona.

PARTICIPACIÓ DEL PEMB EN EL CULTIVATE
El PEMB forma part d’un parteneriat, liderat per la Universitat de Dublín, per a l’execució del projecte CULTIVATE, finançant amb fons Horizon i que consisteix en contrastar les teories i pràctiques que limiten actualment l’activitat de l’alimentació compartida i identificar palanques de canvi i dificultats per a la seva implementació.

El projecte CULTIVATE utilitza un enfocament multi-actor per impulsar la sostenibilitat i la resiliència dels sistemes alimentaris en àrees urbanes i periurbanes utilitzant el concepte i les pràctiques vinculades a l’alimentació compartida. Un enfocament perfectament alineat amb la missió d’Alimentació Saludable del Compromís Metropolità 2030.