Aprovat el projecte GreenIn Cities que inclou una línia d’actuació a la zona del Besòs
El projecte Europeu GreenIn Cities, aprovat en el marc de la convocatòria Horizon 2020 i liderat per l’Insitute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC), busca construir un nou enfocament cocreatiu, integrat i col·laboratiu de la planificació urbana i la regeneració climàtica en zones desfavorides i disfuncionals. El mirador de la desembocadura del riu Besòs serà una d’aquestes zones gràcies a un dels projectes pilot, liderat pel Consorci Besòs, que comptarà amb la participació del PEMB, qui s’hi ha incorporat per la seva alineació amb les missions d'‘Emergència ambiental i climàtica’ i de Cohesió Territorial del Compromís Metropolità 2030 i amb l’objectiu d’aportar la dimensió estratègica i metropolitana.
GreenIn Cities compta amb prop de 30 socis de diversos països, com ara Suècia, Irlanda, Portugal, Itàlia o Grècia, entre d’altres, i posarà l’èmfasi en la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic a través del desplegament de solucions basades en la natura i el desenvolupament i la prova d'eines d’anàlisi, disseny i monitoratge col·lectiu, així com en la implementació de metodologies per a la ciutadania, el personal tècnic i els responsables de la presa de decisions. Cinc ciutats actuaran com a “ciutats líders” mitjançant la implementació de projectes pilot, mentre que altres sis ciutats aprendran i adoptaran les solucions implementades a escala local.
El projecte pilot que tindrà lloc a la zona del Besòs té tres objectius:
- La implementació d’un greening plan (pla de “verdificació”) centrat en la incorporació de verd urbà i altres solucions basades en la natura per a la mitigació i adaptació al canvi climàtic de la zona.
- La millora de les estructures relacionades amb la mobilitat i el disseny i implementació de refugis climàtics.
- L’apoderament de la ciutadania.
En els 4 anys de durada, el consorci abordarà els següents reptes:
- Millorar el nivell de preparació social i la consciència dels grups vulnerables que viuen en la zona.
- Anar més enllà de l'orientació ecològica i la renaturalització en l'enteniment clàssic, incloent-hi la dimensió sanitària no humana i abordant els conceptes inclosos en les polítiques i iniciatives de la UE.
- Aprofundir en tecnologies punta per millorar el procés de cocreació i maximitzar els impactes de regeneració urbana.
El PEMB, com a soci del projecte, participarà activament en la generació de coneixement i col·laborarà en els processos de facilitació i en el procés d’activació del Líving Lab local juntament amb l’IAAC i MCrit com a altres actors fonamentals del projecte local.