Arrenca el GreenIN Cities, un projecte europeu alineat amb les Missions Emergència ambiental i climàtica i Cohesió Territorial
Sota el lideratge de l’Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC) i emmarcat dins de les Missions europees Adaptació al canvi climàtic i Ciutats, el projecte GreenIn Cities se centra en realitzar intervencions a l'espai urbà en zones desfavorides amb l'objectiu de mitigar i adaptar-se al canvi climàtic. Aquesta iniciativa es basa en l'aplicació de solucions basades en la natura, així com en l'ús de tecnologies d'anàlisi, disseny i monitoratge col·lectiu, juntament amb la implementació de metodologies per a la presa de decisions. El PEMB participarà juntament amb el Consorci del Besòs liderant el projecte pilot a Sant Adrià de Besòs. En consonància amb les Missions d'Emergència Ambiental i Climàtica i Cohesió Territorial del Compromís Metropolità 2030, el PEMB hi contribuirà aportant la dimensió estratègica i metropolitana a través de la generació de coneixement, els processos de facilitació i l'activació del Líving Lab local.
Amb cinc ciutats liderant la implementació de projectes pilot i altres sis ciutats aprenent i adoptant les solucions implementades a escala local, el projecte GreenIn Cities comença un camí cap a un futur urbà més sostenible, resilient i just. El consorci està compost per 31 socis de 13 països que es van reunir presencialment per compartir i continuar definint el projecte que tindrà una durada de 4 anys.
El punt de partida de l’inici del projecte, el Kick-Off, va tenir lloc al Casal de Cultura de Sant Adrià de Besòs, amb la benvinguda d'autoritats locals i representants clau del projecte com l'alcaldessa de Sant Adrià de Besos, Filo Cañete, Carme Ribas, directora general del Consorci del Besòs; Daniel Ibáñez, director de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC); Oriol Estela, coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB); i Michael Donaldson, director general de la Fundació BIT Habitat. Després, a través d'una visita guiada pels voltants del riu Besòs, els participants van poder conèixer el territori, culminant amb un taller sobre biodiversitat a la zona del projecte pilot: el passeig que enllaça el Parc de la Pau amb l’avinguda d’Eduard Maristany. El recorregut va concloure amb la visita al sector de les 3 Xemeneies i la Nau de Turbines.
El segon dia, des del campus Valldaura de l’IAAC, la jornada va estar marcada per diversos tallers, centrats en l'emparellament de ciutats líders i seguidores, compartint metodologies participatives i explorant la regeneració d'espais públics. El dia va finalitzar amb una visita per les instal·lacions del campus, on es van conèixer les últimes eines i prototips desenvolupats per l’IAAC.
Finalment, les activitats del tercer i últim dia, es van realitzar a les instal·lacions de l’IAAC al Poblenou. El matí es va centrar a finalitzar el procés d'emparellament de ciutats i en l'elaboració d'estratègies de comunicació mitjançant la definició d’una agenda conjunta.
Per a més informació i estar al dia sobre el projecte GreenIn Cities, pots seguir les seves xarxes socials: