Vés al contingut

Primera trobada d’agents d’innovació social per assentar les bases del futur Col·laboratori Metropolità

La jornada coorganitzada per la Generalitat i el PEMB ha reunit més de 70 persones al Hub Social Barcelona culminant així el primer cicle Temps de col·laboratoris
Col·laboratori Metropolità

El Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), juntament amb la Generalitat de Catalunya a través de la Direcció General de Societat Digital i la Fundació i2CAT ha organitzat per aquest dijous 4 de juliol la jornada “Temps de col·laboratoris”, que ha servit com a primera trobada d’entitats, associacions i projectes vinculats a la innovació social i digital per tal de definir què ha de ser i qui ha de formar part del futur Col·laboratori Metropolità.

 

Més de 70 persones han participat en la sessió Temps de col·laboratoris, celebrada al Hub Social Barcelona en el marc del Col·laboratori Catalunya amb la col·laboració de la Fundació Bofill i la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

En la seva intervenció en l’obertura institucional de la jornada, Liliana Arroyo, directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, ha explicat l'origen del Col·laboratori Catalunya exposant que “la iniciativa neix de la necessitat de trobar espais de col·laboració per dinamitzar l’intercanvi i treball conjunt de la quàdruple hèlix”. També han participat en la benvinguda Elisenda Alamany, vicepresidenta Internacional i Metròpolis Digital a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que ha expressat la necessitat d’afrontar els reptes locals amb perspectiva metropolitana, i Daniel Ferrer, director de Desenvolupament i Aliances de la Fundació Bofill, que ha destacat la capacitat de transformació del treball col·laboratiu i en xarxa.

En la presentació dels cercles oberts d’experiències, Maria Cortada, membre del Gabinet tècnic del PEMB, ha subratllat que el Col·laboratori Metropolità és una oportunitat per fer innovació social i digital aplicada. “Per una banda, com un espai on treballar col·laborativament des de mirades innovadores i amb solucions factibles per fer front a reptes ambientals, socials, ecològics a la regió metropolitana de Barcelona i, per l’altra, també suposa una oportunitat per fer avançar el Compromís Metropolità 2030, el pla estratègic de la ciutat dels 5 milions, que en una de les seves mesures estratègiques planteja la creació d’una xarxa de laboratoris ciutadans”. La idea d'un espai de col·laboració és transversal a totes les missions i pot servir per impulsar projectes i buscar solucions compartides a reptes comuns.

Marta Martorell, directora de l’Àrea de Tecnologies de la Societat Digital de la Fundació i2CAT, ha destacat la importància de la col·laboració entre agents de diferents àmbits per trobar solucions als problemes de la ciutadania i fer accessibles les tecnologies digitals avançades.

Al llarg de la jornada, els assistents han participat en grups de cocreació per generar solucions a reptes socials al voltant de tres eixos:

  • Com configurar un col·laboratori a la regió metropolitana? – facilitat per l’equip del Col·laboratori Catalunya
  • Els reptes de l’accés a l’habitatge: què es pot aportar des de l’ecosistema d’innovadors socials i digitals? – facilitat per l’equip del PEMB
  • Joves i innovació social i digital – facilitat per l’equip de V-Tools

Durant el taller sobre habitatge, les persones participants han pogut debatre sobre dos dels reptes actuals:

  1. Com superar la manca de transparència i informació que hi ha actualment en el mercat de lloguer a partir del debat amb Jaime Palomera, codirector de l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona(IDRA) que està impulsant la plataforma Reviu, que permet compartir informació sobre pisos i bones i males praxis de les persones propietàries amb la finalitat de promoure bones pràctiques.
  2. Com escalar els models d’habitatge col·lectiu, un taller dinamitzat per Glòria Rubio, Coordinadora d’Activitat de La Dinamo Fundació.

El cicle Temps de col·laboratoris neix de la voluntat de la Direcció General de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya d’apropar la innovació social digital a la societat, i a la seva quàdruple hèlix, per aplicar les tecnologies digitals de manera efectiva, millorar-ne la gestió, promoure la participació ciutadana i fomentar el desenvolupament local i la col·laboració interinstitucional.

Bones pràctiques, casos d’èxit i projectes inspiradors

Durant la sessió s’han pogut compartir metodologies, casos d’èxit i aprenentatges de la mà de Nadala Fernández, directora de producció i responsable de relacions institucionals de la Fundació Èpica la Fura dels Baus; Bàrbara Outeiro, responsable d’Innovació Oberta a Suara Cooperativa; Bàrbara Mitats, responsable de Programes de Formació i Recerca a Salut Mental Catalunya; Carlota Zabaco, coordinadora del Barcelona Aging and Longevity Lab (BALL) del Parc Sanitari Pere Virgili; Toni Codina, director general de Fundació iSocial; Mª Luisa García Castellano, tecnòloga a la Fundació Ciutat Viladecans; Albert González, cofundador de VTools; Eurídice Cabañes, codirectora d’ArsGame, i Gerard Sentís, coordinador d’m4Social, projecte d’innovació digital de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

Trobades amb Francisca Rojas, directora acadèmica del Centre Bloomberg d’Innovació Pública

Precisament, en el marc de la trobada del Col·laboratori, ha visitat Catalunya Francisca Rojas, directora acadèmica del Centre Bloomberg d'Innovació Pública de la Universitat John Hopkins, qui ha participat en una trobada al CIDOB juntament amb membres de l’IGOB, el PEMB, l’Institut Metròpoli, el mateix CIDOB, entre d'altres, que ha servit per reflexionar al voltant de la importància de trobar fórmules eficients per avaluar la innovació i generar confiança entre els diferents actors.  Els participants han compartit reflexions sobre com superar les resistències als canvis i com integrar la intel·ligència artificial perquè sigui útil per avaluar de manera eficient les polítiques públiques d'innovació. A la sessió, Rojas també ha compartit la feina que porten a terme des del Centre Bloomberg d'Innovació Pública i s'ha interessat per les iniciatives i projectes que s'estan portant a terme a Catalunya en l'àmbit de la innovació pública.

Rojas estarà uns dies a Barcelona on també participarà en el dinar networking organitzat en el marc del Col·laboratori Catalunya i realitzarà trobades amb BitHàbitat i la presidenta de la comissió executiva del PEMB i alhora vicepresidenta d'Acció Climàtica i Agenda Estratègica Metropolitana a l'AMB, Janet Sanz, per visitar la Superilla de l’Eixample.