Aliança per impulsar Comunitats Energètiques des de l’economia social i solidària

Aliança per impulsar Comunitats Energètiques des de l’economia social i solidària
Sector públic
Sector privat
Organitzacions ciutadanes
Supramunicipal
Actiu
Objectius del projecte

Les Comunitats Energètiques són agrupacions de persones particulars, entitats, ajuntaments i/o petites i mitjanes empreses organitzades principalment en forma de cooperatives o associacions per transformar el seu territori cap a un model de generació, gestió i ús d’energia 100% renovable, inclusiu, democràtic, descentralitzat i en mans dels membres que en formen part, ja siguin persones, entitats o empreses. Aquestes Comunitats Energètiques, obertes i participatives, anteposen els objectius de millora social i ambiental als guanys financers. 

Descripció del projecte

Set entitats dels sectors de l’energia, la tecnologia i la gestió de l’economia social s’han unit per impulsar nous models de Comunitats Energètiques arreu del territori i continuar avançant en la transició energètica transformadora. 

El projecte consta de les següents accions:  

  • Models de Comunitats Energètiques: Generar coneixement entorn a la generació i impuls de comunitats energètiques   
  • Divulgació: Divulgació dels resultats i coneixements obtinguts en el marc del projecte  
  • Proves pilot: Impulsar proves pilot de Comunitats Energètiques al territori per provar els diferents models de comunitats identificats  
  • Eines digitals: Crear les eines digitals per a la creació i gestió de Comunitats Energètiques  

Sota una participació oberta i voluntària, hi poden intervenir múltiples agents: la ciutadania organitzada, les administracions públiques, les empreses, les organitzacions socials i les persones individuals.  

S’impulsen accions per transformar la manera de produir, gestionar i utilitzar l’energia: producció d’energia solar, mobilitat elèctrica compartida, millores en eficiència energètica i molts d’altres serveis que els seus membres decideixin compartir-se.  

El projecte implicarà múltiples beneficis ambientals (descarbonització, energia Km0, dinamització i sostenibilitat del territori) socials (construcció de comunitat, coneixença i lluita contra la pobresa energètica) i econòmics (estalvi en les factures energètiques anuals). 

El projecte finalitzarà el 30 de setembre de 2022, però, l’aliança i la proposta seguirà. 

Àmbits d'intervenció
Recursos energètics

La transició energètica és un procés clau i que s’ha de donar de manera progressiva i democràtica per tal de reduir les emissions de GEH i, per tant, mitigar els efectes del canvi climàtic. En aquest sentit, cal avançar cap a la substitució de l’energia d’origen fòssil per energia local i renovable, la disminució del consum, l’augment de l’eficiència i l’autoproducció.

Cost dels subministraments

Els diners que la llar destina a les despeses d’aigua, energia, gas i internet són un dels components de la sobrecàrrega que guanyen pes. Mitjançant la promoció de noves formes de provisió més democràtiques, la participació social en la gestió, les ajudes per garantir l’accés i la millora de l’eficiència de l’habitatge es busca reduir la despesa de la llar en subministraments essencials.

Rehabilitació d’habitatges i edificis

L’aprofitament del parc d’habitatge existent a la ciutat consolidada i la seva mobilització al parc d’habitatge assequible requereix processos de rehabilitació energètica, adaptació climàtica i adequació morfològica dels habitatges i edificis. Aquesta onada de rehabilitació pot millorar l’eficiència en l’ús de l’habitatge i, en conseqüència, reduir les despeses de la llar.

Líders del projecte