Vés al contingut

Aparcaments d'intercanvi P+R

Imatge aparcaments d'intercanvi P+R
Sector públic
Supramunicipal
Actiu
Objectius del projecte

A partir de l’increment de l’oferta d’aparcament al voltant de les estacions ferroviàries, el servei P+R té com a finalitat fomentar l’ús del transport públic i facilitar la intermodalitat. 

Descripció del projecte

El projecte es basa en el concepte Park & Ride (P+R), estès a altres ciutats del món. Aquest servei permet que els viatgers freqüents del transport públic puguin aparcar els seus vehicles privats a les àrees d’aparcament especialment delimitades que es localitzen a prop de nodes de transport estratègics (bus, tren, tramvia...) i disposar de 24 hores consecutives d’aparcament reservat. 

L’AMB, juntament amb els ajuntaments, està impulsant aquest servei d’estacionaments d’intercanvi per fomentar l’ús del transport públic i facilitar la intermodalitat combinant el vehicle privat i el transport públic. Les persones usuàries han de registrar-se a través de l’app “AMB P+R Aparcaments d’Intercanvi Metropolitans”. 

Per tal d’utilitzar el servei, únicament cal fer un trajecte en transport públic entre l’inici i la finalització del servei. És indiferent si es fa servir el transport públic en tots dos trajectes o bé només en l’anada o la tornada. 

L’AMB ha dissenyat una solució tècnica basada en tres elements, per tal de garantir el correcte funcionament del servei: 

  1. La reserva de places per a les persones usuàries del servei en els nodes de transport públic estratègics i el disseny de la seva senyalització. 
  2. El desenvolupament de dues eines: l’app mòbil “P+R Aparcaments d’Intercanvi Metropolitans” i el software de suport que permet fer la gestió i l’atenció als usuaris per part dels vigilants i de l’ens metropolità. 
  3. Les màquines situades als vestíbuls de les estacions de transport públic, que verifiquen si la persona que ha aparcat el seu vehicle i està fent servir el servei d’aparcament a través de l’app mòbil realment ha utilitzat el transport públic. 

La descàrrega i l’ús de l’app mòbil són gratuïts. Així mateix, l’estacionament als actuals aparcaments d’intercanvi P+R també és totalment gratuït per a les persones registrades al servei, sempre que compleixin totes les condicions d'ús. 

Àmbits d'intervenció
Multimodalitat i mobilitat activa

Per tal d’aconseguir una mobilitat més eficaç i saludable, és clau comptar amb una metròpoli vertebrada a través de xarxes de mobilitat activa —de vianants i de bicicletes—, d’intercanviadors i noves centralitats, juntament amb una àmplia i coordinada oferta de modes de transport sostenibles que permetin als ciutadans combinar diversos mitjans per fer els seus desplaçaments quotidians.

Infraestructures i serveis

A la regió metropolitana de Barcelona es concentren la major quantitat dels desplaçaments de Catalunya i les infraestructures més complexes (com l’aeroport, el port, les vies ferroviàries, etc.). Per aquesta raó cal impulsar una xarxa d’infraestructures que articuli el territori i que garanteixi i fomenti la mobilitat activa, acompanyada de serveis eficients que responguin a les necessitats ambientals, socials i econòmiques de la metròpoli.

Altres participants
Contacte

Contacte

AMB – Àrea Metropolitana de Barcelona

Carrer Número 62, 16

Edifici A

Barcelona (08040)

93 033 33 33