Vés al contingut

Contracte agrari de Collserola 

Imatge Contracte Agrari de Collserola
Sector públic
Supramunicipal
Actiu
Objectius del projecte

El Contracte Agrari de Collserola busca la compensació econòmica dels serveis que ofereixen els pagesos al Parc Natural de la Serra de Collserola mitjançant una convocatòria de pagaments específica, oberta a qualsevol projecte professional que es dediqui al sector primari de la serra i l’àrea de pre-Parc.

Amb aquest projecte també es fomentarà una millora de les pràctiques agroramaderes i una transició agroecològica de l’activitat agropecuària al Parc.
 

Descripció del projecte

L’activitat agrària que realitza la pagesia de Collserola és d’una importància vital per a la conservació del mosaic agroforestal, el paisatge i la biodiversitat de la serra.

Gràcies a la seva intervenció al territori, s’hi asseguren una sèrie de serveis ecosistèmics que contribueixen a la salut del Parc de Collserola i dels municipis contigus: manteniment d’espais oberts per a la prevenció d’incendis, millora de la fertilitat del sòl, augment de l’agrobiodiversitat, provisió d’aliments locals i de qualitat, etc.

Aquests valors queden sovint invisibilitzats, malgrat la rellevància de l’aportació que fan a la societat i al medi, i l’estalvi monetari que suposen en comparació amb la contractació pública per al manteniment i la neteja d’espais forestals. 

Finançadors del projecte: Ajuntaments de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, Cerdanyola del Vallès, Sant Cugat del Vallès, el Papiol, Sant Just Desvern i EMD Valldoreix. Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, Generalitat de Catalunya i AMB.

Àmbits d'intervenció
Equitat en la cadena alimentària

Proporcionar aliments a la ciutadania ha de ser una activitat dignificada i degudament remunerada en cada baula de la cadena alimentària i derivar en uns preus justos que els facin accessibles a tothom. La garantia del dret a l’alimentació passa, doncs, perquè qui produeix aliments, qui els distribueix i qui els comercialitza en pugui fer el seu mode de vida, garantint també l’imprescindible relleu generacional.

Contacte

ci@parccollserola.net 
Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola
Carretera de l’Església, 92
Barcelona (08017)
932 803 552