Vés al contingut

Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible (OCAS)

Logo OCAS
Sector públic
Supramunicipal
Actiu
Objectius del projecte

L’objectiu de l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible (OCAS) és transformar el sistema alimentari en un model més sostenible

Descripció del projecte

Els objectius principals de l’oficina tècnica són:

  1. Impulsar les polítiques alimentàries de les administracions de l’OCAS.
  2. Articular les estratègies en alimentació sostenible de les administracions que formen l’Oficina (la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB)).
  3. Promoure projectes d’alimentació sostenible de les diferents estratègies.
  4. Compartir objectius, recursos, coneixement i agendes per amplificar-ne l’impacte, a nivell municipal, metropolità i de país, buscant la complicitat amb la resta del territori.

 

L’OCAS se centra en els següents eixos d’actuació: 

  • Foment dels vincles i compromisos entre els mons urbà i rural a través de l’alimentació mitjançant:
    • La promoció d'un canvi cultural i d'hàbits en l'alimentació apropant el mon urbà a la realitat del món rural i la producció d'aliments.
    • La dinamització de la cadena agroalimentària per fomentar la comercialització i el consum de productes sostenibles provinents de la petita i mitjana pagesia per a tota la ciutadania.
       
  • Transversalització de l’alimentació sostenible a través de:
    • Introducció de criteris de proximitat i sostenibilitat en la compra pública alimentària.
    • Transferència de coneixement.
       
  • Generar vincles interadministratius a través de dinamitzar espais de treball / governança compartits com:
Àmbits d'intervenció
Producció sostenible

La producció d’aliments a la regió metropolitana de Barcelona ha de tendir a un compliment cada cop major dels criteris de sostenibilitat. La proximitat hi contribueix reduint l’impacte ambiental del transport, però també cal avançar en tres direccions: millor gestió de recursos, com l’aigua o el sòl; tècniques de producció més sostenibles, i protecció i recuperació de varietats locals.

Distribució i comercialització

Els productes de proximitat solen tenir dificultats per arribar al mercat, fora del seu entorn més immediat. Per treure profit del potencial de mercat de la regió metropolitana de Barcelona, cal comptar amb canals de comercialització adequats i punts de venda que reconeguin i posin en valor la producció local. Aquests canals, a més, han d’apropar les persones productores a les consumidores.

Consum responsable

L’actitud, individual i col·lectiva, de les persones consumidores és clau per aconseguir impulsar la producció de proximitat i, en general, la sostenibilitat del sistema alimentari, que és un requisit bàsic per fer-lo també més saludable. Des de la tria dels productes fins al seu ús adequat i la minimització del malbaratament i les deixalles cal plantejar la nostra alimentació amb una mirada conscient i responsable.

Dieta saludable

L’impacte de l’alimentació en la nostra salut i la del planeta és evident, i, en aquest sentit, la dieta tradicional, basada en productes de proximitat —el que en general coneixem com “dieta mediterrània”— és una garantia de sostenibilitat i d’aportació dels nutrients necessaris, i una forma de lluitar contra l’obesitat i altres patologies que han emergit amb el canvi d’hàbits alimentaris.

Equitat en la cadena alimentària

Proporcionar aliments a la ciutadania ha de ser una activitat dignificada i degudament remunerada en cada baula de la cadena alimentària i derivar en uns preus justos que els facin accessibles a tothom. La garantia del dret a l’alimentació passa, doncs, perquè qui produeix aliments, qui els distribueix i qui els comercialitza en pugui fer el seu mode de vida, garantint també l’imprescindible relleu generacional.

Arxius descarregables
Contacte

Lidón Martrat, coordinadora de l’OCAS:
lmartrat@pemb.cat

L’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible (OCAS) comunica a través dels canals de les diferents institucions que la formen i les etiquetes de seguiment de l’activitat de l’oficina tècnica són: #OCAlimentacióSostenible #AlimentacióSostenibleCAT