Vés al contingut

T-Mobilitat

T-Mobilitat
Sector públic
Supramunicipal
Actiu
Objectius del projecte

Nou sistema digital de bitllet amb tecnologia sense contacte de la xarxa de transport públic de l’àrea de Barcelona, que permet desplaçar-se amb una aplicació mòbil o una targeta recarregable. El sistema també ofereix millores en l’ús, l’atenció i la informació del transport públic. 

Descripció del projecte

La T-Mobilitat permet que les persones usuàries segueixin viatjant amb els títols existents de transport del sistema tarifari integrat de l’ATM, però, en lloc de comprar-los en format de cartó d’un sol ús, es recarreguen en el mòbil o en una targeta recarregable de manera digital. 

Els beneficis de la T-Mobilitat són: 

  • Agilitat: gràcies a les validadores sense contacte es pot accedir al transport públic amb un telèfon mòbil o amb una targeta recarregable. 
  • Comoditat: els moviments realitzats en transport públic es concentren a la mateixa plataforma. Sense necessitat de tràmits presencials es poden adquirir, gestionar i consultar els títols i suports a través dels canals digitals. 
  • Seguretat: el sistema funciona amb tecnologia sense contacte i és més durador i segur. A més, en cas de pèrdua o robatori, la validesa dels títols es restableix. 

Es va desplegar en una primera fase, a partir del desembre de 2021, entre els 36 municipis metropolitans i amb els títols T-usual i T-jove, i en el marc d’un procés d’expansió progressiu (des del punt de vista d’àmbit geogràfic d’utilització i de títols de transport). 

Durant les primeres fases, el nou sistema i el sistema magnètic antic van conviure. Des de 2024, amb el sistema T-Mobilitat ja consolidat i les 6 corones del Sistema Tarifari Integrat de l'ATM de Barcelona, els títols de cartó van ser retirats. D'aquesta manera, la T-Mobilitat és consolida com la plataforma de referència del transport públic i la mobilitat a l'àrea de Barcelona. 

Àmbits d'intervenció
Infraestructures i serveis

A la regió metropolitana de Barcelona es concentren la major quantitat dels desplaçaments de Catalunya i les infraestructures més complexes (com l’aeroport, el port, les vies ferroviàries, etc.). Per aquesta raó cal impulsar una xarxa d’infraestructures que articuli el territori i que garanteixi i fomenti la mobilitat activa, acompanyada de serveis eficients que responguin a les necessitats ambientals, socials i econòmiques de la metròpoli.

Contacte

atm@atm.cat

ATM - Autoritat del Transport Metropolità

Carrer Balmes, 49

Barcelona (08007)