LIFE Nimbus
El projecte LIFE Nimbus busca impulsar l’economia circular en el transport públic a través de la conversió de fangs de depuradora en combustible per als busos. L’objectiu és transformar una tradicional planta depuradora d’aigües residuals en una ecofactoria, és a dir, en una instal·lació que generi recursos de valor.
LIFE Nimbus (de l’anglès non-impact bus) és un projecte cofinançat pels fons europeus que convertirà l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) del Baix Llobregat en una ecofactoria, generant biogàs a partir de llots d’aigües residuals. Així mateix, farà servir les tecnologies de l’energia al gas per convertir els excedents d’energia renovable en gas. D’aquesta manera, i en combinar totes dues coses, es generarà biometà, un combustible renovable i sostenible.
En aquest sentit, a l’EDAR del Baix Llobregat es dissenyarà, es construirà i s’operarà una planta de demostració de metanació biològica. El biometà, produït a partir dels fangs de la depuradora, s’utilitzarà com a combustible a l’autobús. D’aquesta manera, es podrà obrir una nova via que impulsi el transport verd i la descarbonització de l’economia.
Gràcies a la col·laboració entre els sectors privat i públic es pretén demostrar la viabilitat econòmica i la capacitat tècnica de la tecnologia power-to-gas: la conversió d’energia elèctrica en gas a través de processos biològics per produir biometà, amb l’objectiu final d’emmagatzemar els excedents provinents de les energies renovables.
Els principals resultats esperats són:
-
A través de l’ús de biometà com a combustible, assolir la reducció de la petjada de carboni d’un autobús en més del 85 %
-
Incrementar gairebé en un 70 % l’energia obtinguda a partir del biogàs, gràcies a l’emmagatzematge de renovables a través de la metanació biològica.
Resultats secundaris:
-
Producció de 4 Nm3/h de biometà mitjançant metanació de biogàs biològic, que alimentarà un bus públic que podrà recórrer 48.000 km amb biocombustible renovable.
-
Una disminució del 9 % de les emissions de CO2 a la línia d’autobús on es provarà el bus alimentat amb biometà.
-
Desenvolupament d’un model de negoci del biometà en el cas d’estudi de l’EDAR del Baix Llobregat.
-
Desenvolupament d’un pla de replicació i d’un pla de negoci.