Vés al contingut

Recaigua

Imatge Recaigua
Sector públic
Sector privat
Municipi
Actiu
Objectius del projecte

Punt de recàrrega d’aigua subterrània no potable per a la neteja dels carrers i reg, i que permet controlar els patrons de consum.

El projecte té com a finalitat, demostrar el potencial de reutilització d'aigua recuperada de la planta de tractament d'aigües residuals de Gavà-Viladecans o l'ús de fonts d'aigua locals per a usos municipals, en lloc d'utilitzar aigua potable.

Descripció del projecte

Recaigua és una solució que es basa en l'ús d'un punt de recàrrega d'aigua digitalitzada que s’alimenta de fonts d'aigua locals i sostenibles, evitant així l'ús d'aigua potable per a aquests propòsits. A més, la tecnologia desenvolupada també permet controlar el consum d'aigua i els patrons de consum i, per tant, ofereix dades i permet fer un ús més racional d’aquest recurs.

El primer punt de càrrega es localitza al carrer Olocau, al municipi de Gavà, i és utilitzat per una empresa municipal. S'estima que gràcies a l'ús de fonts d'aigua alternatives, l'empresa es podrà estalviar fins a 3000 metres cúbics d'aigua potable a l'any en les tasques de jardineria i neteja. 

Aquest projecte dona continuïtat a l’estratègia Gavà Circular, iniciada el 2017, que busca aplicar els principis de l’economia circular i fer una ciutat més sostenible. L’estratègia és impulsada conjuntament per l'Ajuntament de Gavà, Aigües de Barcelona i Cetaqua. Per tant, el projecte d'innovació és una col·laboració publicoprivada i de gestió local.

La iniciativa Gavà Circular té identificades 10 potencials sinergies entre els actors territorials, a través de l'anàlisi de fluxos d'energia, aigua i residus, amb la finalitat d’aplicar els principis de l'economia circular com a mitjà per garantir la sostenibilitat ambiental, econòmica i social de la ciutat.

Àmbits d'intervenció
Recursos hídrics

Cal impulsar un canvi en la gestió integral de l’aigua a la regió metropolitana de Barcelona per fer front a la falta de recursos hídrics locals i als episodis de sequera. Concretament, és necessari fomentar l’augment de l’ús d’aigua regenerada i de fonts alternatives (a escala industrial, agrícola i residencial), i assolir una major eficiència en el consum.

Economia circular i model de consum

És primordial establir un canvi del sistema econòmic actual basat en el consum dels recursos naturals i l’augment de les desigualtats socials, cap a un model més just i sostenible. Cal impulsar un model de desenvolupament que respecti el territori i fomenti l’ocupació de qualitat, mitjançant l’impuls de l’economia circular, la simbiosi industrial i un consum basat en productes sostenibles i de proximitat.

Contacte

ajuntament@gava.cat 

Ajuntament de Gavà - Oficina de Desenvolupament Sostenible, Innovació i Internacional

Estratègia Econòmica, Treball i Promoció de la Ciutat

Carrer del Progrés, 27

Gavà (08850)

+ 34 93 633 34 50