Terra Pagesa – Comercialització i consum de productes alimentaris de proximitat
Terra Pagesa és un projecte que facilita i fomenta la comercialització i el consum de productes de proximitat i de temporada amb origen en petits i mitjans productors/es de Catalunya.
L’objectiu específic és aconseguir que els consumidors/es de Barcelona i l’àrea metropolitana puguin menjar productes locals (d’origen català, de temporada i de proximitat).
Aquesta iniciativa, que aposta pel circuit curt de comercialització, incentiva que els productors i les productores catalans puguin establir relacions comercials directes i sense intermediaris amb els comerços de Barcelona i de l’àrea metropolitana, i que consumidors/es finals també tinguin accés a productes de proximitat, locals i de temporada.
Aquest projecte s’adreça a tota la pagesia de Catalunya i permet la gestió de productes de producció ecològica i de producció convencional. A més, oferirà progressivament servei a tots els sectors productius com ara la fruita, les hortalisses, la carn, els ous, la llet, els derivats làctics i altres productes, com són aquells envasats i/o elaborats com l’oli, el vi, els embotits o la mel.
Un element clau del projecte és la traçabilitat, per això es duen a terme accions per tal que el consumidor/a final tingui accés directe a la informació sobre l’origen del producte.
La justificació del projecte obeeix a la necessitat de fer front als següents reptes:
1. Fer front a la gran crisi alimentària a Catalunya, que destaca per:
- Les dificultats logístiques i d’accessibilitat als consumidors/es.
- La progressiva desaparició de la pagesia familiar a Catalunya, que és substituïda cada cop més per l’agroindústria.
- El risc que la industrialització de la producció alimentària acabi repercutint en la qualitat dels productes, així com en la salut de les persones.
2. Fomentar l’alimentació saludable i sostenible com a part d’un canvi de model alimentari per a la ciutat i la regió de Barcelona. El projecte busca contribuir a l’increment de la comercialització de productes de més qualitat i de temporada, del camp, amb el mínim emmagatzematge i tractaments postcollita.
3. Apostar per la sostenibilitat. El projecte i el consum de proximitat presenten beneficis que reverteixen socialment sobre la sostenibilitat territorial.
Unió de Pagesos de Catalunya
Carrer d’Ulldecona, 21, Planta 2.
932 680 900