Vés al contingut

Terra Pagesa – Comercialització i consum de productes alimentaris de proximitat

Imatge Terra Pagesa
Sector públic
Sector privat
Organitzacions ciutadanes
Altres
Actiu
Objectius del projecte

Terra Pagesa és un projecte que facilita i fomenta la comercialització i el consum de productes de proximitat i de temporada amb origen en petits i mitjans productors/es de Catalunya. 

L’objectiu específic és aconseguir que els consumidors/es de Barcelona i l’àrea metropolitana puguin menjar productes locals (d’origen català, de temporada i de proximitat).
 

Descripció del projecte

Aquesta iniciativa, que aposta pel circuit curt de comercialització, incentiva que els productors i les productores catalans puguin establir relacions comercials directes i sense intermediaris amb els comerços de Barcelona i de l’àrea metropolitana, i que els consumidors també tinguin accés a productes de proximitat, locals i de temporada.

Aquest projecte s’adreça a tota la pagesia de Catalunya i permet la gestió de productes de producció ecològica i de producció convencional. A més a més, oferirà progressivament servei a tots els sectors productius i productes com ara la fruita, les hortalisses, la carn, els ous, la llet, els derivats làctics i altres productes, com són aquells envasats i/o elaborats com l’oli, el vi, els embotits o la mel.

Un element clau del projecte és la traçabilitat, i es duran a terme accions per tal que el consumidor/a final tingui accés directe a la informació sobre l’origen d’aquell producte.

La justificació del projecte obeeix a la necessitat de fer front als reptes següents:

1.    La gran crisi alimentària a Catalunya, que destaca per:

  • Les dificultats logístiques i d’accessibilitat als consumidors.
  • La progressiva desaparició de la pagesia familiar a Catalunya, que és substituïda cada cop més per l’agroindústria. 
  • El risc que la industrialització de la producció alimentària acabi repercutint en la qualitat dels productes, així com en la salut de les persones.

2. Fomentar l’alimentació saludable i sostenible com a part d’un canvi de model alimentari per a la ciutat i la regió de Barcelona. El projecte busca contribuir a l’increment de la comercialització de productes de més qualitat i de temporada, del camp, amb un mínim emmagatzematge i tractaments postcollita. 

3. Apostar per la sostenibilitat. El projecte i el consum de proximitat presenten beneficis que reverteixen socialment sobre la sostenibilitat territorial.
 

 

Àmbits d'intervenció
Distribució i comercialització

Els productes de proximitat solen tenir dificultats per arribar al mercat, fora del seu entorn més immediat. Per treure profit del potencial de mercat de la regió metropolitana de Barcelona, cal comptar amb canals de comercialització adequats i punts de venda que reconeguin i posin en valor la producció local. Aquests canals, a més, han d’apropar les persones productores a les consumidores.

Líders del projecte
Contacte

hola@terrapagesa.cat

Unió de Pagesos de Catalunya
Carrer d’Ulldecona, 21, Planta 2. 
932 680 900