Edificis en modalitat ESCO
Assolir un estalvi del 15 % al llarg de quatre anys (2019-2023) respecte a una despesa energètica del voltant de 320.000 € entre els cinc edificis que formen part del projecte.
La iniciativa Ajuntaments 100 % renovables el 2030 té com a acció primordial assolir una reducció del 50 % dels consums dels equipaments i l’enllumenat municipals.
El model ESCO (Energy Service Companies o empreses de serveis energètics), part d’aquesta iniciativa, permet aconseguir estalvis energètics i econòmics de manera prolongada en el temps a través dels estalvis produïts per les accions d’eficiència energètica que es desenvolupen. Dins d’un context de baixa capacitat d’inversió i escassos recursos humans, és fonamental fer servir estratègies que tinguin en compte aquests factors, com pot ser el model ESCO.
Des de l’any 2019 s’han dut a terme diverses accions, tant en els municipis com en edificis concrets. Entre aquestes accions destaca la instal·lació de sistemes de monitoratge dels consums dels edificis i visites de tècnics especialitzats, que permeten elaborar una diagnosi de l’estat actual de l’edifici i la seva evolució. Així mateix, s’han fet millores més específiques que varien d’acord amb les necessitats dels edificis.
També, en alguns casos, s’ha canviat la potència contractada als equipaments per tal d’ajustar-la a les necessitats actuals de consum. Només aquest ajust de potència ha generat uns estalvis conjunts de més de 5.000 € a l’any.
Els edificis que han adoptat aquest model són la Biblioteca Bellvitge (l’Hospitalet de Llobregat), Casal de Cultura Pau Casals (Sant Climent de Llobregat), Complex esportiu Les Moreres (Esplugues de Llobregat), Palau Falguera (Sant Feliu de Llobregat) i Poliesportiu municipal Magallanes (Ripollet).