Vés al contingut

3 projectes sobre habitatge, cultura i economia circular seran guardonats en la I edició dels Premis Compromís Metropolità

El PEMB reconeix la contribució a la reducció de desigualtats i la replicabilitat arreu del territori als projectes i iniciatives “Lloguem! Yes, we rent +Bloc Cooperatiu (Mataró)”, “Apropa Cultura” i “Vallès Circular"
Bànner acte anual

El Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) ha convocat la I edició dels Premis Compromís Metropolità com una manera de posar en valor i fer un reconeixement públic a programes, projectes i iniciatives que s'alineïn amb el Compromís Metropolità 2030, el nou pla estratègic per a la ciutat dels 5 milions.  Els guanyadors han resultat 3 projectes: un sobre habitatge, “Lloguem! Yes we rent! +Bloc Cooperatiu”, realitzat a Mataró, “Apropa Cultura”, que fa accessible la cultura d diversos col·lectius a diferents municipis metropolitans, i “Vallès Circular”, una iniciativa per tal de promoure l’economia circular a la comarca a partir de la col·laboració entre diferents actors. Les institucions responsables de cada projecte recolliran el premi durant l'acte anual del PEMB que tindrà lloc el 12 de desembre a partir de les 10h a l'Auditori Can Roig i Torres de Santa Coloma de Gramenet. 

Aquest any per primera vegada el PEMB ha volgut premiar una sèrie d’iniciatives i projectes alineats amb els principis amb els què s’ha elaborat el nou pla estratègic metropolità per al 2030. Son els següents:

  • la regió metropolitana: la ciutat dels 5 milions com a territori de referència,
  • la reducció de les desigualtats, 
  • la implicació d’actors de la quíntuple hèlix (administracions públiques, sector privat/empresarial, institucions acadèmiques i de recerca, organitzacions ciutadanes i mitjans de comunicació), 
  • la proactivitat
  • el treball col·laboratiu i inclusiu

S’han establert 3 categories dels premis i s’han escollit els projectes guanyadors tenint en compte els criteris del focus del propi Compromís Metropolità, els seus principis i la replicabilitat arreu del territori. 

Projectes premiats

El projecte Lloguem! Yes, we rent! i la cooperativa de llogateres que es va formar arran del projecte, Bloc cooperatiu rebran el reconeixement en la categoria de "Missions 2030” com a distinció al programa, projecte o iniciativa que més contribueix a avançar en l’objectiu fonamental del Compromís Metropolità 2030, que és la reducció de desigualtats socials i territorials en el context d'emergència climàtica. 


L’objectiu del projecte és aprofitar propietats privades buides per crear un model cooperatiu d’habitatge assequible mitjançant la generació d’un estoc d’habitatges dirigits a famílies amb rendes baixes i mitjanes. Amb l’oferta d’un lloguer garantit i suport financer i organitzatiu per renovar les seves propietats, el projecte incentiva que les persones propietàries que tenen reticències a posar el seu habitatge en lloguer puguin llogar la seva propietat lleugerament per sota dels preus de mercat amb la garantia del suport de l’Ajuntament.


El projecte Lloguem! Yes, we rent! (Ajuntament de Mataró) i Bloc Cooperatiu han estat premiats també per la seva incidència en 3 missions diferents del Compromís Metropolità 2030: 

 

  1. La missió d’Habitatge adequat perquè promou el lloguer assequible en el mercat privat i un canvi en les dinàmiques del mercat de lloguer a Mataró.
  2. La missió d’Emergència ambiental i climàtica ja que els propietaris i propietàries que cedeixen el seu immoble reben subvencions per a la reforma i rehabilitació de l’habitatge amb el focus en la eficiència energètica.
  3. La missió d’Economia innovadora i inclusiva ja que promou una iniciativa en forma de cooperativa de llogateres i representa un impuls de l’economia social i solidària per part de l’administració pública i la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró.

Apropa cultura rebrà el premi en la categoria de "Dimensió metropolitana” com a reconeixement al projecte que més contribueix a posar en relleu l'abast metropolità per la seva llarga trajectòria des del 2006 en favor de la reducció de les desigualtats eliminant les barreres econòmiques, físiques, i socials que dificulten a alguns col·lectius accedir a la cultura. 

Se li ha volgut reconèixer la voluntat d’estendre la seva tasca al màxim nombre de municipis de la regió metropolitana, com Badalona, Barcelona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Viladecans i, ja al Penedès, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. Properament s’incorporarà Cornellà de Llobregat. També estan involucrats en el projecte la majoria d’ajuntaments d’aquestes localitats. 

Algunes de les campanyes de sensibilització que han portat arreu del territori són Lliures d’estigma  (centrada en persones que conviuen amb un trastorn mental), Mai soles (enfocada a les persones grans en situació de dependència o aïllament) o la més recent d’aquesta temporada 22/23 i que es farà extensible al 2024 és la campanya La llar de totes  (per contribuir a l’accés a la cultura de persones en situació de sensellar). A més aquest 2024 és el primer any que la temporada dedicada a un col·lectiu determinat serà bianual donant importància també al concepte de drets culturals i com ajudar a les entitats socials a que integrin la cultura com a part essencial del seu dia a dia.

Finalment, la iniciativa Vallès Circular ha estat premiada en la categoria “Aliances estratègiques” ja que exemplifica la col·laboració multiactor, i destaca especialment el fet que la cooperació entre ells ha estat clau per a l’èxit del projecte. 
L’espai de governança "Vallès Circular" es configura a partir de l'Acord Vallès Circular, signat per entitats comarcals, alcaldesses, alcaldes i altres actors clau, amb l'objectiu de promoure l'economia circular al Vallès Occidental. Aquesta iniciativa situa la comarca a l'avantguarda de la promoció d'un model econòmic sostenible, fomentant la col·laboració públic-privada i la integració dels principis de l'economia circular en les polítiques de desenvolupament econòmic, social i ambiental.

Acte 12 de desembre

Les institucions que han liderat cada projecte recolliran el premi de la mà d’una persona representant dels òrgans de govern del PEMB durant l’acte que tindrà lloc el 12 de desembre a l’Auditori Can Roig i Torres de Santa Coloma de Gramenet a partir de les 10.30 h del matí.