Vés al contingut

7 congressos internacionals on estarà present el Compromís Metropolità 2030

Les trobades tindran lloc a Barcelona (per partida triple), Londres, Brussel·les, Stuttgart i Mendoza i el PEMB hi participarà activament
El PEMB participarà a 6 congresos internacionals

La posada en marxa del Compromís Metropolità 2030 també té una dimensió internacional. Aquest mes de març des de l’oficina de coordinació del PEMB s’han estat fent contactes per portar el pla estratègic de la ciutat dels 5 milions als principals fòrums de planificació estratègica internacionals. Barcelona va ser una de les primers ciutats al món amb pla estratègic ja l'any 1990 i des de llavors n’ha estat un referent. Fins i tot del PEMB, va sortir el 1993 una xarxa com el Centro Iberoamericano de Desarrollo Estratégico Urbano (CIDEU) per compartir la seva experiència pionera amb els governs locals iberoamericans en aplicar la cultura del pensament estratègic urbà. 

En aquest sentit, el Compromís Metropolità 2030, nou pla estratègic per a la regió metropolitana de Barcelona, s’està presentant a la resta del món per donar a conèixer el procés participatiu amb què ha estat generat, amb la voluntat de servir com a exemple innovador en l’ús de missions per a la planificació estratègica urbana. És per això que, en les properes setmanes, el PEMB té previst participar en quatre congressos internacionals, on s’explicaran les principals característiques del Compromís Metropolità 2030, posant èmfasi en:  

 • El procés de definició dels 67 reptes a escala de regió metropolitana, que s’ha fet a partir de dos anys d'escolta activa de les institucions i organitzacions del territori i la col·laboració amb un comissariat format per 13 persones expertes en diferents àmbits metropolitans. 

 • La participació de més de 400 persones representants d’organitzacions de la quíntuple hèlix en el debat sobre com fer front a aquests reptes, amb l'habilitació de la plataforma barcelonadema-participa.cat. 

 • La introducció de l'enfocament de les missions per articular les respostes als reptes, amb el resultat de vuit grans missions amb un objectiu estratègic cadascuna (el compromís) i 46 àmbits d'intervenció. 

 • Una proposta de construcció de governança de baix a dalt, vinculada a les missions, per superar el fet que no existeix un govern específic per a la regió metropolitana de Barcelona. 

Però, quins són els 7 congressos on estarà present el Compromís Metropolità 2030? 

El PEMB es donarà a conèixer a alguns dels fòrums més importants a nivell de planificació de ciutat, aquests tindran lloc a Barcelona, Londres, Brussel·les, Stuttgart i Mendoza i, en la majoria de casos, la participació serà activa en presentacions, taules rodones i debats: 

 

 • Advancing the edible city: va tenir lloc al mes de març a Barcelona, i va reunir als principals investigadors/es, responsables polítics/es i administradors/es de la ciutat, actors/es de la societat civil, activistes de la ciutat verda i emprenedors/es per explorar les idees, pràctiques i sistemes necessaris per donar suport al desenvolupament sostenible, resilient i socialment just dels sistemes alimentaris de les nostres ciutats. El PEMB hi va participar amb la presentació de la coordinadora de l’Oficina Conjunta d’Alimentació Sostenible, Lidón Martrat ‘‘Estratègies municipals i pràctiques per una transformació del sistema alimentari’.  

 

 • Del 29 al 31 de març té lloc a Barcelona el 3r Congrés Internacional de Paisatge Urbà (ICOUL). Es tracta d’un fòrum internacional dedicat a la difusió d'estratègies i instruments de gestió dels usos del paisatge urbà per una bona governança local. El PEMB hi participarà en la taula rodona ‘Col·laboració públic-privada per a la millora de la ciutat’, amb la coordinadora del gabinet tècnic del PEMB, Irene Navarro

 

 • La Mission Oriented Innovation Network (MOIN), impulsada per l’Institute for Innovation and Public Purpose de l’economista Mariana Mazzucato celebra la seva primera trobada els dies 6 i 7 de juny, que servirà per potenciar l’intercanvi d’experiències entre institucions que, com el PEMB, han incorporat l’enfocament de les missions com a mètode de treball. 

 • La quarta edició de l’International Social Housing Festival organitzat per Housing Europe i l’Ajuntament de Barcelona tindrà lloc a Barcelona del 7 al 9 de juny. El PEMB coorganitza un debat el 8 de juny amb la Métropole de Lyon, la Metropolitan Developmental Agency of Thessaloniki i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. A la taula on participarà Luisa Pinto, membre del gabinet tècnic i experta en habitatge, s’abordaran els reptes de la col·laboració a escala metropolitana per impulsar estratègies i solucions inclusives en matèria d’habitatge social i assequible. 

 

 • Urban Summit 2023, del 12 al 15 de juny, es celebrarà a Brussel·les la principal trobada internacional de planificació urbana, que integra diversos congressos com el de Metropolis, amb l’objectiu de fomentar l’intercanvi d’idees i debats sobre els grans reptes per a les ciutats i els seus respectius futurs.  

 

 • Urban Future: L’objectiu d’aquest congrés que se celebrarà a Stuttgart del 21 al 23 de juny és ajudar a les ciutats a fer un canvi cap a millor, connectant els i les participants amb les persones creadores de canvis urbans més rellevants del món. És tracta d’un dels esdeveniments més grans d'Europa per a la sostenibilitat urbana en el que el coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, explicarà les lliçons apreses del procés participatiu Barcelona Demà. 

 

 • Finalment, els dies 5, 6 i 7 de juliol se celebrarà a la ciutat de Mendoza (Argentina), sota el títol “Planificación y acción climática de las ciudades”, el XXV Congrés del CIDEU, que servirà també per commemorar el 30è aniversari d’aquesta organització i el PEMB, en tant que origen d’aquesta xarxa, tindrà un paper destacat en els debats sobre l’evolució de la planificació estratègica urbana en aquestes tres dècades.