Vés al contingut

El PEMB amplia la seva base social gràcies al Compromís Metropolità 2030

El procés Barcelona Demà, que ha servit per articular la participació d’un ampli ventall d’actors metropolitans en l’elaboració del nou pla, ha suposat un renovat interès per formar part del Consell General de l’associació
Base social

La presentació i posterior posada en marxa del Compromís Metropolità 2030 marca una fita important per a l’associació Pla Estratègic Metropolità de Barcelona. Es tracta del 6è pla estratègic que s’ha elaborat des del 1988 i el primer per a la regió metropolitana de Barcelona, succeint l’anterior, “Visió 2020”, que havia estat aprovat l’any 2010. 

 

El procés Barcelona Demà, que ha servit per articular la participació d’un ampli ventall d’actors metropolitans en l’elaboració del nou pla, així com les diverses reunions de presentació realitzades a institucions, empreses i organitzacions, ha suposat un renovat interès per formar part del Consell General de l’associació, que supera ja àmpliament els 300 membres. 

Tot i que la pertinença al Consell General no és un requisit per col·laborar amb el PEMB ni per participar en l’impuls de les missions del Compromís Metropolità 2030, formar part de l’associació és una contribució a enfortir l’ecosistema d’actors metropolitans, a identificar potencials aliances i a facilitar col·laboracions en el desplegament de projectes. 

D’altra banda, disposar d’una base social àmplia i diversa suposa no només garantir la màxima pluralitat en el procés d’elaboració i desplegament dels plans, sinó que és una salvaguarda dels mateixos davant dels canvis en els cicles polítics. 

Així doncs, el Consell Rector —òrgan de govern, administració i representació del PEMB— va admetre en la seva sessió del passat 4 de maig, la petició de formar part del Consell General de les següents entitats: 

Associació Debat-t.org  
Deba-t és una plataforma independent formada per estudiants de diferents sensibilitats, fundada el 2009 i ubicada a la UPF Barcelona, que fomenta el pensament crític des d’una perspectiva multidisciplinària a través de col·loquis, taules rodones i debats. 

D’aquesta manera s’ha formalitzat la col·laboració que el PEMB i Debat-t van iniciar el 2021 amb l’organització conjunta dels debats adreçats al jovent en el marc de les jornades inicials dels cicles metropolitans del procés Barcelona Demà que s’ha concretat en el Compromís Metropolità 2030. 

 

Associació GENS  

L’Associació GENS és una entitat rural amb seu al municipi de Font-Rubí (Alt Penedès) que aborda de manera holística els reptes ecològics, econòmics i socials dels nostres temps amb un focus clar en la sostenibilitat i l’empoderament.  S’inspiren en conceptes com el decreixement, la resiliència rural, l’autosuficiència i la solidaritat. Col·laboren amb altres associacions, col·lectius (formals i informals) i voluntariat per dur a terme aquestes tasques, treballant per la recuperació de l’entorn natural, experimentant i divulgant els aprenentatges relacionats amb alternatives de vida sostenibles, i impulsant la recuperació d’oficis i patrimoni natural i cultural. 

  

Associació Restarting Badalona   

Restarting Badalona és una associació privada sense ànim de lucre, oberta al conjunt de l'ecosistema innovador local i internacional, que actua com a punt de trobada per aquelles persones, entitats, empreses, que volen fer de Badalona un territori innovador que l’impulsi cap a la Societat del Coneixement. El seu objectiu fonamental és generar accions d'impacte social que aportin valor a Badalona i facin possible una ciutat cohesionada, tractora, que complementi les iniciatives que tenen lloc a la ciutat de Barcelona i el conjunt de la seva àrea metropolitana. 

El passat 9 de juny, el PEMB, Restarting Badalona i Barcelona Global van organitzar conjuntament la jornada 'El repte social de fer habitatge' per debatre la importància de la col·laboració publico-privada com a eina per a incrementar el parc d’habitatge social i assequible a Badalona, al Besòs i la regió metropolitana, un tema estretament lligat a la missió d’habitatge adequat del Compromís Metropolità 2030.  

 

Diàlegs a la Riba del Besòs  

Diàlegs a la Riba del Besòs és una associació que neix a Santa Coloma de Gramenet el 2018 a iniciativa de Fòrum Grama i el Casal del Mestre. Des del febrer de 2023 s’han constituït en associació sense ànim de lucre.  

És un espai per a la reflexió i pensament sobre la ciutat amb una mirada metropolitana. Arrelats a l’àmbit local, als barris, però amb una mirada global i un sentit de pertinença a una realitat urbana que supera els límits dels municipis, plantejament que coincideix del tot amb el del l Compromís Metropolità 2030. 

L’admissió de Diàlegs a la Riba del Besòs al Consell General formalitza una col·laboració que es va iniciar el 2019 amb l’organització dels Diàlegs, en diferents edicions. 

 

Fundació Ecoserveis  

La Fundació Ecoserveis és una consultora estratègica i d’innovació especialitzada en energia que treballa des de 1992 per acostar l’energia a la societat, promovent un model energètic just i sostenible. Identifiquen les necessitats energètiques de la societat, aporten solucions i construeixen ponts entre la ciutadania i la tecnologia, el mercat, la recerca i la innovació.  

El PEMB i Ecoserveis col·laboren en l’elaboració d’una guia de mobilitat justa i en l’intercanvi de reflexions sobre les comunitats energètiques. 

  

Fundació Privada Barcelona Comerç  

Barcelona Comerç és una entitat sense ànim de lucre que treballa per preservar i impulsar el comerç de proximitat de Barcelona. Formen part de la fundació 17 eixos comercials. 

Barcelona Comerç amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana, la Diputació, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Comerç, Indústria i Turisme del govern espanyol, ha presentat davant de la Comissió Europea un projecte per convertir Barcelona en la primera Capital Europea del Comerç de Proximitat, el 2024. En aquest sentit, el PEMB hi pot aportar l’experiència en la coordinació de la Capital de l’Alimentació Sostenible (2021) i la de la Capital Europea de la Democràcia (2023/2024). 

 

RMIT University - Royal Melbourne Institute of Technology   

La Universitat RMIT és una universitat global de disseny, tecnologia i empresa, amb més de 84.000 estudiants i 10.000 professors i personal altament qualificat, amb seu central a Melbourne (Austràlia). La seu a Europa s’ubica a Barcelona i actua com a porta d'entrada per a la investigació, la indústria, el govern i l'empresa europea a la innovació i el talent a Austràlia i Àsia ja que aprofiten les connexions globals de la Universitat. 

La col·laboració entre el RMIT i el PEMB s’ha iniciat amb l’acollida d’un grup alumnes del grau de matemàtiques i dades que ha fet un projecte d’anàlisi de benchmarking d'infraestructura de dades de tres autoritats metropolitanes (Boston, Helsinki, Manchester) amb l’objectiu d’identificar fortaleses i febleses de l’arquitectura de dades de les autoritats metropolitanes i fer recomanacions sobre com hauria de ser d’acord amb els principis de transparència, interoperabilitat, qualitat, usabilitat i seguretat.  

La col·laboració ha portat també a incorporar el PEMB en un projecte Horizon 2020 liderat des de l’RMIT Europe, titulat: Addressing housing inequalities in a sustainable, inclusive and affordable way

 

Què és el Consell General del PEMB? 

El Consell General és l’òrgan de màxima representació del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona —presidit pel president/a de l'AMB— i integrat per més de tres-centes institucions, entitats i persones que constitueixen una àmplia representació de la societat civil del territori metropolità. Les funcions principals del Consell General són, entre altres, seguir i tenir coneixement del procés d’elaboració del pla estratègic, ratificar-ne les conclusions i propostes que li sotmeti el Consell Rector, i aprovar el Pla Estratègic. La pertinença al Consell General no implica cap aportació econòmica. 

 

Com puc formar part del Consell General? 

Per formar part del Consell General del PEMB, cal estar alineat amb els objectius del Compromís Metropolità 2030, omplir el formulari que trobareu a continuació i fer-lo arribar per correu electrònic a plaestrategic@pemb.cat. La petició d’admissió haurà de ser ratificada pels membres del Consell Rector del PEMB que se sol reunir un cop l’any.