Vés al contingut

La dimensió col·laborativa del Compromís Metropolità 2030, una experiència referent en el marc de l’SCEWC 2023

Per a que la col·laboració sigui un èxit a qualsevol escala cal entendre les dinàmiques humanes que hi ha darrere, és la conclusió principal de la taula ‘Temps de col·laboratoris’ organitzada per la Direcció General de Societat Digital de la Generalitat
Temps de col·laboratoris

Sobre cultura col·laborativa a diverses escales ha tractat la taula ‘Temps de col·laboratoris’, que ha inaugurat la matinal per a ajuntaments celebrada a l’estand de la Generalitat de Catalunya en el marc de l’Smart City Expo World Congress, i ha comptat amb la participació d’Oriol Estela Barnet, coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) que ha explicat el procés “Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030”, i a qui han acompanyat Marta Martorell, responsable de l'àrea Digital Society Technologies de la Fundació i2CAT, i Robert López, director de la Fundació Sargim, sota la conducció de Liliana Arroyo, directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya. La sessió ha conclòs que l’èxit de la col·laboració per fer front als reptes actuals i generar impactes positius és entendre les dinàmiques humanes que s’hi veuen involucrades i la implicació real dels diversos actors implicats.

L’objectiu de la jornada ha estat donar a conèixer tres iniciatives d'innovació social: el procés “Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030”, Col·laboratori Catalunya i el projecte INNOVATIC, que promouen la cultura col·laborativa per fer front als reptes del territori en clau quàdruple hèlix -quíntuple en el cas del Compromís Metropolità que incorpora els mitjans de comunicació com a instrument fonamental per a fer pedagogia sobre el fet metropolità.   

“Quan ens imaginem la regió metropolitana de Barcelona sovint pensem en infraestructures, mobilitat... Des del PEMB preferim imaginar-la com una xarxa de persones que hi treballen, hi estudien o hi realitzen les seves tasques de cures”, ha començat el coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, “un territori on es desenvolupen les relacions quotidianes de 5 milions de persones: La ciutat dels 5 milions”. 

Un territori que, a més, no disposa d’eines de governança clàssiques, ni institucions, ni límits definits i en el que, per tant, qualsevol acció que s’hi vulgui desenvolupar ha de passar necessàriament per la col·laboració, ha continuat. Un territori, també, amb desigualtats pel que fa a capacitats i pressupostos entre les diverses escales: Barcelona, Àrea Metropolitana i regió, fet que encara planteja més reptes a l’hora de col·laborar. 

Image
Intervenció d'Oriol Estela Barnet

Però com s’ha plantejat des del PEMB el repte de la col·laboració a escala de regió metropolitana? Implementant dinàmiques col·laboratives en totes les fases del Compromís Metropolità 2030, el nou pla estratègic per a la ciutat dels 5 milions:

  • En la prèvia, el procés Barcelona Demà, marcat pel principi de treball col·laboratiu i inclusiu i en el qual s’ha comptat amb la participació de més de 480 organitzacions automapejades al mapa d’actors, prop de 400 persones expertes durant la fase de debat obert i al voltant de 100 representants d’institucions, empreses i organitzacions durant els tallers de cocreació de missions.
  • En el contingut, les 8 missions que conformen el pla, enteses com a objectius estratègics compartits que degut a la manca d’instruments clàssics de governança a la regió requereixen de formes de col·laboració diverses, així com de noves capacitats metropolitanes: aliances, instruments i processos.
  • I en la implementació, en la que es compta amb vuit espais de referència, un per a cada missió, que són organitzacions ja existents al territori amb les que es cerca fer simbiosi i, mitjançant la col·laboració, impulsar projectes amb la intenció que tinguin un efecte multiplicador, replicatiu. 

“L’important per al PEMB és que qualsevol actor de la quíntuple hèlix, sigui de la mida o estructura que sigui, pugui contribuir amb les seves accions a l’assoliment de les missions i de l’objectiu central del Compromís Metropolità 2030: reduir les desigualtats socials i territorials a la regió metropolitana de Barcelona en el context actual d’emergència climàtica”, ha acabat Estela. 

Col·laboratori Catalunya, una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT, s’ofereix a les administracions públiques com un espai d’inspiració i aprenentatge sobre com les noves tecnologies digitals poden contribuir a la innovació social, millorar la gestió pública i promoure la participació i la col·laboració. Una xarxa formada per administracions, universitats i centres de recerca, empreses i ciutadania d’un territori que aprofita els seus actius i coneixements per innovar conjuntament i resoldre els reptes que es plantegen.

Així ho ha explicat Marta Martorell, d’i2CAT: “L’aposta dels col·laboratoris és aconseguir la coordinació i la suma de sinèrgies dels diversos actors del territori per executar projectes que generin impactes positius”. I per a això, disposen de diversos col·laboratoris tant a nivell territorial: Col·laboratori CatNord, CatSud i CatCentral, com per àmbit temàtic: educació, benestar o salut, per exemple. “La innovació social digital significa la transformació de les estructures socials, econòmiques i de funcionament de la societat, estructures molt antigues que van a un ritme molt més lent que el de les noves tecnologies”, ha explicat Martorell. Això, sumat a la manca de xarxa entre persones i organitzacions del sector, dificulta el procés d’innovació. “Col·laboratori Catalunya pretén ser el paraigües d’aquestes persones i de la innovació social digital al país”, ha acabat.  

Image
Col·laboratoris Catalunya

Robert López, de la Fundació Sargim, ha estat l’encarregat de tancar la taula amb el projecte INNOVATIC que va néixer el 2022 sota un encàrrec de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat en el marc del Pla Integral Les Planes – Florida. L’objectiu? Formar com a agents dinamitzadors digitals a 12 joves en situació de vulnerabilitat i fora del sistema educatiu obligatori durant dos mesos de manera retribuïda. El projecte, que va continuar amb una prova pilot d’acompanyament digital a la ciutadania des de les biblioteques locals, s’ha consolidat fins a convertir-se en un servei d’acompanyament i digitalització social i comunitària ofert als veïns i veïnes de l’Hospitalet amb quatre dels joves participants contractats, un punt fix al barri de La Florida – Les Planes i un TIC-Truck (punt mòbil que dona servei als diferents barris de L’Hospitalet). 

INNOVATIC cerca reduir l’escletxa digital i la vulnerabilitat promovent la formació digital i la cohesió comunitària i ha estat un èxit tant pel que fa a la implicació dels joves formats, amb derivades com ara les píndoles formatives, iniciativa pròpia dels participants, com a l’ús que en fa la ciutadania, que s’ha multiplicat per tres en tan sols un any. Un projecte que neix també de la col·laboració en clau de quàdruple hèlix ja que compta amb recursos de l’administració i de l’empresa privada i preveu establir ponts amb aquesta per tal de convertir-se en una plataforma de projecció per als joves de cara a la seva immersió al món laboral i a la promoció d’itineraris formatius i laborals de qualitat.

Image
Robert López durant la seva intervenció

Tres iniciatives basades en la col·laboració dels diversos actors del territori però que també comparteixen un altre tret distintiu, posen al centre a les persones. I aquesta és, en part, la clau de l’èxit de totes tres. “Sovint pensem la innovació o la col·laboració des de l’eina o el procediment, però no des de qui la fa servir o qui hi ha de participar”, ha conclòs Liliana Arroyo, directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, durant el tancament de la taula. I és que “moltes vegades no és un tema tècnic o d’entendre segons quines estructures, sinó d’entendre les dinàmiques humanes”, ha dit Estela, “al cap i a la fi, darrere les institucions, les organitzacions o les empreses hi ha persones, i és la seva actitud i voluntat el que determina l’èxit de la col·laboració”. 

 

 

**Durant l’Smart City Expo World Congress també ha tingut lloc la taula “Codi públic i tecnologies: propers reptes digitals i democràtics per a Europa”, coorganitzada pel PEMB en el marc de les activitats de Barcelona Capital Europea de la Democràcia. Llegeix la notícia.
 

Descripció

Consulta el fil de Twitter de la taula