Model metropolità d'escoles NZEB
Model de rehabilitació energètica per a les escoles, on es determinen les solucions tècniques apropiades, el potencial d’emissions i d’estalvi energètic, així com la inversió a desenvolupar-hi i la viabilitat econòmica.
El model NZEB (Nearly-Zero Energy Building o edificis de consum quasi nul) estableix que, a partir del 2019, tots els edificis púbics nous han de tenir un consum energètic quasi nul. És una iniciativa que sorgeix de la Directiva europea d’eficiència energètica en edificis (EPBD).
També, com en el cas de les escoles metropolitanes, es preveu impulsar accions de rehabilitació en edificis ja existents. D'aquesta manera, es vol prioritzar el paper clau que tenen els edificis en la transició energètica (40 % del consum d’energia a la UE).
En aquest sentit, l’AMB ha posat el focus en les polítiques de rehabilitació energètica NZEB a les escoles d’infantil i primària, ja que els usuaris d’aquests edificis són especialment sensibles a qüestions de la qualitat de l’aire i el confort tèrmic d’aquests espais. A més, s’ha adoptat aquesta mesura pel gran potencial de sensibilització d’aquesta estratègia, ja que, en dur-se a terme en centres educatius, es dona una importància fonamental al coneixement en la difusió dels valors de sostenibilitat.
El model NZEB estableix els criteris d’acord amb els quals es farà la rehabilitació, per convertir els edificis en equipaments de consum energètic gairebé nul. A partir d’això, defineix els següents punts:
- Solucions tècniques per assolir una reducció de les emissions de CO2 i el consum energètic.
- Millora en la qualitat de l’aire interior i confort tèrmic.
- Inversió necessària i viabilitat econòmica.
El model NZEB ha de permetre prioritzar futurs projectes i inversions necessàries allà on sigui més útil i efectiu actuar. Així mateix, ha d’impulsar la inversió en rehabilitació energètica i en confort tèrmic per als usuaris de les escoles.
En el projecte hi participen: DEKRA, Energiehaus, Berta Pujol arquitecta, Societat Orgànica, Pich Architects.