Vés al contingut

Projecte Smart control for climate resilience in European coastal cities (SCORE) i Coastal City Living Lab

Logo SCORE
Acadèmia
Sector públic
Sector privat
Organitzacions ciutadanes
Municipi
Actiu
Objectius del projecte

El projecte europeu SCORE treballa per obtenir dades, analitzar-les i proposar estratègies basades en la natura amb l’objectiu de millorar la resiliència de les ciutats costaneres d’Europa a llarg termini.

Descripció del projecte

La intensificació dels fenòmens meteorològics extrems, l’augment del nivell de la mar i l’erosió costanera són reptes en els quals cal actuar amb urgència. Per afrontar aquests reptes, el projecte SCORE (Smart Control of the Climate Resilience in European Coastal Cities o Control Intel·ligent de la Resiliència Climàtica a Ciutats Europees de Costa) desenvoluparà noves tecnologies, eines i metodologies, així com EBA (Ecosystem-Based Approaches o aplicacions basades en l’ecosistema) amb la finalitat d’impulsar diverses accions de mitigació i riscos.

El projecte, finançat per la Unió Europea, busca assolir la resiliència climàtica de les ciutats costaneres d’Europa. En total hi participen 28 socis, que representen 10 ciutats que acolliran els CCLL (Coastal City Living Labs o laboratoris de ciutats costeres). Vilanova i la Geltré és una de les ciutats participants.

CCLL és un enfocament que pretén impulsar els living lab a les ciutats costaneres per tal que puguin adaptar-se al canvi climàtic i ser més resilients. En els CCLL hi col·laboren tots els actors interessats a dissenyar els EBA i els prototipatges de sistemes d’alerta. A més, l’objectiu és que els CCLL puguin aprendre els uns dels altres.

En aquest sentit, Vilanova posarà de manifest els riscos climàtics associats a la costa mediterrània. L’Ajuntament i les empreses treballen per dissenyar estratègies que permetin detectar aquestes problemàtiques i mitigar els efectes amb diversos tipus de projectes.

A la costa de Vilanova i la Geltrú, els principals reptes i riscos identificats són les inundacions costaneres, l’augment del nivell del mar, l’erosió costanera i la retirada de la costa o els esdeveniments meteorològics extrems, entre d’altres. 

Els EBAs que s’estan desenvolupant en Vilanova són:  

  • La recuperació de la vegetació de la platja.  
  • La rehabilitació de l'ecosistema de la duna. 
  • La implementació de les zones costaneres i marines protegides.  
  • Canvis d'ús de la terra per reduir l'impacte del canvi climàtic. 
  • La implementació d’àrees urbanes verdes.  
  • Zones de retenció d'aigua.  

SCORE tindrà una durada de 4 anys, però pretén proveir de les eines per continuar amb el compromís un cop acabat el projecte. 

Àmbits d'intervenció
Sistema litoral

El sistema litoral és complex i sensible als efectes del canvi climàtic. L’increment dels episodis meteorològics extrems i l’augment del nivell del mar generen anualment pèrdues econòmiques i efectes negatius socialment i ambientalment. Cal plantejar mesures d’adaptació amb solucions basades en la natura, per tal que sigui més resilient, alhora que se’n protegeix la biodiversitat.

Altres participants
Contacte

mediamb@vilanova.cat

Ajuntament de Vilanova i la Geltrú - Oficina de medi ambient

Rambla de la Pau, 44

Vilanova i la Geltrú (08800)

938140000 (Ext. 2020)