Vés al contingut

ComunitatEnergètica.Cat

Imatge ComunitatEnergetica.cat
Acadèmia
Sector públic
Sector privat
Organitzacions ciutadanes
Supramunicipal
Actiu
Objectius del projecte

Plataforma digital de creació de comunitats energètiques inclusives adreçada a la ciutadania, les entitats i empreses de mercat i l’Administració pública d’arreu del territori de Catalunya. 

D’una banda, és una eina d’accés àgil i interactiu a tota la informació necessària per descobrir les possibilitats de tots els edificis per cooperar en la producció i el consum d’energia fotovoltaica. De l’altra, funciona com a espai de trobada que permet crear les aliances clau per iniciar els processos de creació de comunitats energètiques. 

Descripció del projecte

Aquest projecte busca donar resposta a la necessitat d’incrementar la producció d’energies renovables mitjançant la superació de les barreres socials per posar en marxa una comunitat energètica, com a figura formada per diversos agents de la ciutadania, l’Administració local i les pimes, que treballen juntes i s’involucren en els processos de producció, distribució i ús d’energia, amb l’objectiu final d’oferir beneficis: 

  • Mediambientals: a través de la reducció del consum i la descarbonització. 

  • Socials: reduint el cost energètic de la llar. 

  • Econòmics: incrementant la cohesió social i l’apoderament comunitari. 

La plataforma ofereix la possibilitat de desenvolupar: 

  1. Simulació de la generació de comunitats energètiques entre el veïnatge per quantificar l’estalvi energètic que suposa la seva creació. 

  2. Exploració d’iniciatives de comunitats energètiques al voltant. 

  3. Conèixer la xarxa d’agents facilitadors de l’Administració, empreses i veïns d’un territori proper. 

Àmbits d'intervenció
Recursos energètics

La transició energètica és un procés clau i que s’ha de donar de manera progressiva i democràtica per tal de reduir les emissions de GEH i, per tant, mitigar els efectes del canvi climàtic. En aquest sentit, cal avançar cap a la substitució de l’energia d’origen fòssil per energia local i renovable, la disminució del consum, l’augment de l’eficiència i l’autoproducció.

Economia circular i model de consum

És primordial establir un canvi del sistema econòmic actual basat en el consum dels recursos naturals i l’augment de les desigualtats socials, cap a un model més just i sostenible. Cal impulsar un model de desenvolupament que respecti el territori i fomenti l’ocupació de qualitat, mitjançant l’impuls de l’economia circular, la simbiosi industrial i un consum basat en productes sostenibles i de proximitat.

Cost dels subministraments

Els diners que la llar destina a les despeses d’aigua, energia, gas i internet són un dels components de la sobrecàrrega que guanyen pes. Mitjançant la promoció de noves formes de provisió més democràtiques, la participació social en la gestió, les ajudes per garantir l’accés i la millora de l’eficiència de l’habitatge es busca reduir la despesa de la llar en subministraments essencials.

Líders del projecte
Contacte

info@comunitatenergetica.cat
Centre de Recerca i Transferència Tecnològica de l’Escola d’Arquitectura del Vallès
Mòdul 15-16 Carrer Pere Serra 1-15
Sant Cugat del Vallès (08173)
93 405 4315