UrbanZEB – estratègies urbanes de transició energètica d’edificis
És possible conèixer en línia el potencial de millora en rehabilitació energètica d’un edifici, un barri o la metròpoli sencera?
L’eina estratègica, innovadora i interactiva UrbanZEB ho fa possible a través d’una plataforma en línia que integra dades del territori en diferents capes d’informació per aplicar-hi models energètics d’edificis urbans (UBEM, per les sigles en anglès de Urban Building Energy Model), una eina per a la planificació energètica urbana basada en enfocaments de modelatge estadístic i físic que extreu la informació necessària de l’anàlisi energètica d’edificis en el context urbà i suggereix opcions per a la implementació efectiva d’intervencions.
Per tal de guiar i impulsar els processos urbans de rehabilitació energètica, així com proporcionar una visió estratègica sobre l’estat actual de la ciutat, els escenaris futurs i les trajectòries per assolir-los en el marc de la Renovation Wave, es va crear la plataforma UrbanZEB.
La plataforma en línia està enfocada a la planificació, les accions, el finançament i la comunicació de la informació generada per cada edifici en un UBEM, amb l’objectiu de proporcionar coneixement clau sobre la ciutat actual i el seu potencial de millora, mitjançant les següents fases:
-
Recull de dades específiques per a cada edifici i integració multinivell de la informació.
-
Estat actual del parc d’habitatge mitjançant simulació energètica, edifici a edifici.
-
Proposta d’intervenció concreta per a cada edifici i generació de nou coneixement essencial per la regeneració energètica.
Amb aquests elements, UrbanZEB concreta tres tipus de serveis professionals adreçats a l’administració responsable de la gestió del territori urbà i del teixit residencial: un pla d’acció, la plataforma en línia i les bases de dades.
Els resultats es troben accessibles en la plataforma interactiva, que permet consultes a escala d’edifici i per a unitats superiors mitjançant cartografia, base de dades i gràfics, i inclou funcionalitats de comparació d’escenaris, filtratge geogràfic o temàtic, i definició d’àmbits d’estudi personalitzats.
Així doncs, mitjançant el simulador energètic UrbanZEB, s’ha aconseguit desenvolupar un estudi sobre l’estat físic i potencial de millora en rehabilitació energètica del parc d’habitatges de Barcelona, i s’ha arribat a gairebé la totalitat del parc d’habitatges de la ciutat (més de 50.000 edificis, que representen el 91 % del total d’immobles).
info@urbanzeb.com
Centre de Recerca i Transferència Tecnològica de l’Escola d’Arquitectura del Vallès
Mòdul 15-16 Carrer Pere Serra 1-15
Sant Cugat del Vallès (08173)
93 405 4315