Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat
El projecte vol reforçar i millorar els serveis públics locals de cures, especialment el suport a l’atenció social domiciliària i la teleassistència, així com els recursos per a les persones cuidadores no professionals.
El projecte vol acompanyar els municipis i ens locals de la província de Barcelona en l’enfortiment dels serveis locals de cures, especialment els serveis socials d’atenció domiciliària, així com en l’impuls del reconeixement i suport a les persones cuidadores. La idea és repensar l’organització social de les cures als municipis des de la innovació social, la dignificació del treball de cures, l’impuls de la corresponsabilitat, la dimensió comunitària i la cohesió social.
Els objectius que es persegueixen són:
- Contribuir a garantir el dret social a les cures, a través del reforç i la millora de la qualitat dels recursos i serveis públics locals de cures en l’entorn domiciliari i comunitari.
- Promoure el reconeixement social de les cures i avançar cap a un nou model de cures en la comunitat, des de l’equitat de gènere, a través de la sensibilització de la població i els ens locals per fer visible l’actual divisió sexual del treball i els usos del temps diferenciats entre homes i dones.
- Oferir suport a les persones cuidadores no professionals per reduir els impactes de la sobrecàrrega de les cures en la salut física, psicològica i emocional, i en els àmbits laboral, econòmic, relacional i de projectes vitals, i avançar cap a la corresponsabilitat de les cures.
- Disminuir la soledat no volguda de les persones grans i els factors de risc que representen per al seu benestar i la seva salut, a través de la intervenció comunitària.
- Avançar en el suport, l’autocura, el reconeixement social i la millora de les condicions laborals de les persones treballadores del sector de les cures.
El punt de partida ha estat una diagnosi dels serveis de cures en l’entorn domiciliari i comunitari a la província de Barcelona, que ha permès copsar la realitat sociodemogràfica, les necessitats i les oportunitats de millora. S’han recollit propostes de persones professionals, usuàries de serveis, persones cuidadores no professionals i entitats, des d’un enfocament de gènere i intersectorial, i s’ha elaborat un informe que identifica els principals reptes per a la millora de l’organització social de la cura a la província de Barcelona de cara a enfortint-ne la qualitat, la igualtat i la dimensió comunitària, i que presenta recomanacions de línies d’actuació per als ens locals. Així mateix, s’han creat un document d’experiències innovadores d’èxit en atenció domiciliària i un estudi diagnòstic sobre la figura de l’assistència personal.
Un cop identificades les necessitats en una primera fase de diagnosi, es posen en marxa accions de suport als municipis per a la provisió de recursos i serveis de cures i de suport a les cures. En aquest àmbit, es creen espais d’innovació amb els ens locals per promoure la millora dels serveis socials d’atenció domiciliària, que són espais de trobada, formació i debat, així com d’assessorament individualitzat, per promoure el coneixement, l’intercanvi i l’aplicació de tendències innovadores en la prestació dels serveis socials d’atenció domiciliària.
El projecte transformador incideix també en accions de sensibilització a l’entorn del valor de la cura i la corresponsabilitat. Des d’aquest vessant, s’organitzen tallers i accions de sensibilització, reflexió i debat per a treballadores de la llar, entitats i xarxes comunitàries, centres educatius, ciutadania en general o grups d’homes.
Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona
Recinte Mundet
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Barcelona (08035)