Vés al contingut

El Consell General del PEMB aprova per unanimitat el Compromís Metropolità 2030, el nou pla estratègic per a la ciutat dels 5 milions

Jaume Collboni i Janet Sanz aposten per un salt d’escala de l’AMB a la regió metropolitana de Barcelona per abordar els grans reptes: canvi climàtic, habitatge, mobilitat, equitat social i competivitat
Imatge del Consell General del PEMB

Alcaldes i alcaldesses del conjunt de la regió metropolitana de Barcelona, les entitats més significatives d’aquest territori, entitats fundadores del PEMB com el Port, AENA, la Cambra de Comerç, el Cercle d’Economia, la Fira de Barcelona, CCOO, UGT, Foment del Treball, la Fira, el Consorci de la Zona Franca i la UB, han aprovat avui durant el Consell General del PEMB el Compromís Metropolità 2030, el nou pla estratègic per a la ciutat dels 5 milions, que ja va avalar el Consell Rector de l’associació el passat 17 de novembre. Durant els seus discursos, tant el president del PEMB, Jaume Collboni, com la presidenta de la Comissió Executiva, Janet Sanz, han posat de manifest la necessitat de de definir un full de ruta amb tots els actors implicats per tal de fer el salt d’escala necessari per incorporar la regió metropolitana de Barcelona, més enllà de l’AMB, a l’hora de fer front als principals reptes de futur.

“Cal un salt d’escala. El món ha canviat, com també ho ha fet el nostre territori. Si volem que Barcelona sigui rellevant en el context global, és necessari contemplar-la com la regió metropolitana de més de cinc milions d’habitants que ja som”, ha assegurat Collboni, qui ha recordat que “la lluita contra el canvi climàtic i els seus efectes, l’accés a l’habitatge, la competitivitat de les empreses, la mobilitat i el compromís que la transició digital no deixi ningú enrere reclamen una acció coordinada en l’escala de la ciutat real. És a dir, de la ciutat metropolitana”. És en aquest sentit, que per primera vegada un pla estratègic, el Compromís Metropolità 2030, té com a territori de referència la regió metropolitana de Barcelona.

En aquesta mateixa línia, Sanz ha posat de manifest que l’AMB és “l’únic govern metropolità de l’Estat” i que “avui fem un pas endavant” per al salt d’escala. A més a més ha recordat que “per fer front a les desigualtats cal una sobirania metropolitana, que és la clau per desenvolupar la transició ecològica a casa nostra i el mateix val quan parlem de la construcció d’habitatge públic o de prestacions socials”. Així mateix, la presidenta de la Comissió Executiva ha explicat que els reptes del segle XXI “estan marcats per l’emergència climàtica, que desafia les divisions administratives i per tant, exigeix una resposta coordinada de les ciutats”.

Tots dos han coincidit en què aquesta metròpoli dels 5 milions ha de tenir una estructura federal i policèntrica, com ho és la seva realitat urbana. I perquè això sigui possible, cal implicar i tenir en compte la veu de tots els actors de la metròpoli: des dels ajuntaments i administracions públiques, fins el sector privat, passant per l’acadèmia i la ciutadania amb la complicitat necessària dels mitjans de comunicació per tal de fer-ne pedagogia. En definitiva, del conjunt de la quíntuple hèlix. “O remem plegats, o no ens en sortirem”, ha insistit Collboni, que ha assegurat que buscarà complicitat d’entitats com l’associació de municipis de l’Arc Metropolità i ha situat el PEMB com a espai necessari per tenir el conjunt de debats perquè el salt d’escala es pugui tractar de manera oberta i integradora. 

De la mateixa manera, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón, ha assegurat que “és un dia important per a la metròpoli, una ciutat de ciutats amb 5 milions d’habitants i molts reptes compartits que es reflecteixen en el Compromís Metropolità 2030, que ha de permetre transformar el territori metropolità sense deixar ningú enrere".

Precisament el coordinador general del PEMB, Oriol Estela, ha posat de manifest que “un dels objectius del Compromís Metropolità 2030 és contribuir a estructurar abans del canvi de dècada una major capacitat d’acció a escala de la regió metropolitana, de caire col·laboratiu, que superi les dificultats derivades de les delimitacions administratives i sàpiga adaptar-se a la geometria variable dels reptes”. 

El Compromís Metropolità 2030

Durant la conversa entre la presentadora, Odei Extarte, i Oriol Estela, s’han desgranat les 3 grans novetats del pla: 

  1. el seu enfocament basat en missions, 
  2. el focus situat en la reducció de desigualtats en el context de l’emergència climàtica
  3. el salt d’escala territorial

Així doncs, el nou pla estratègic s’estructura en 8 missions, un objectius transversals, ambiciosos i transformadors que han de servir de guia per a l’actuació coordinada d’un ampli ventall d’actors (ciutadania inclosa). Aquestes 8 missions serviran per donar resposta a diferents reptes a escala metropolitana relacionats amb l’economia innovadora i inclusiva, els nivells de renda suficients, l’emergència ambiental i climàtica, la mobilitat sostenible i segura, l’alimentació saludable, la cohesió territorial, l’habitatge adequat i la vitalitat cultural
El nou document és fruit del procés de debat Barcelona Demà que va durar gairebé 3 anys, que va comptar amb la participació de més de 485 entitats del conjunt de la regió metropolitana i es va regir per una sèrie de principis:

  • la regió metropolitana: la ciutat dels 5 milions com a territori de referència,
  • la reducció de les desigualtats, 
  • la implicació d’actors de la quíntuple hèlix (administracions públiques, sector privat/empresarial, institucions acadèmiques i de recerca, organitzacions ciutadanes i mitjans de comunicació), 
  • la proactivitat
  • el treball col·laboratiu i inclusiu

Lliurament de la I Edició dels Premis Compromís Metropolità 

En base a aquests principis, aquest any per primera vegada el PEMB ha volgut premiar una sèrie d’iniciatives i projectes alineats amb el nou pla estratègic per a la ciutat dels 5 milions. S’han establert 3 categories dels premis i s’han escollit els projectes guanyadors tenint en compte els criteris del focus del propi Compromís Metropolità, els seus principis i la replicabilitat arreu del territori:

  • Premi "Dimensió metropolitana” com a reconeixement al programa, projecte o iniciativa que més contribueixi a posar en relleu l'abast metropolità. Aquest premi aquest any ha recaigut a la plataforma Apropa cultura que treballa des de la seva creació el 2006 per garantir l’accés a la cultura de col·lectius vulnerables a través de projectes, activitats o campanyes de sensibilització - com Lliures d’estigma (trastorns mentals), Mai soles  (soledat no desitjada) o La llar de totes  (sensellarisme) -  que realitza arreu del territori metropolità, aprofitant al màxim la capacitat articuladora i transformadora de la cultura en estreta col·laboració amb agents i equipaments culturals.
  • Premi "Missions 2030” com a reconeixement al programa, projecte o iniciativa que més contribueixi a avançar en l’objectiu fonamental del Compromís Metropolità 2030 que és la reducció de desigualtats socials i territorials en el context de canvi climàtic. En aquesta ocasió, el projecte premiat ha estat Lloguem! Yes, we rent! +Bloc cooperatiu, que té per objectiu aprofitar propietats privades buides per crear un sistema cooperatiu d’habitatge assequible i contribuir a la reducció de la sobrecàrrega residencial de moltes famílies. Amb el premi es reconeix la contribució a avançar en l’objectiu de reducció de les desigualtats socials i territorials que tenen el conjunt de les 8 missions, ja que le les persones beneficiàries del projecte són les que tenen dificultats per accedir al lloguer del mercat.
  • Premi "Aliances estratègiques” com a reconeixement al programa, projecte o iniciativa que millor exemplifiqui la col·laboració multiactor, per destacar especialment el fet que la cooperació entre actors diversos de la quíntuple hèlix hagi estat clau.  “Vallès Circular” ha estat el guanyador d’aquesta categoria per la seva tasca de crear la Xarxa d’entitats per a l’impuls de l’economia circular al Vallès Occidental, així com la participació de totes les àrees i la interconnexió de projectes i propostes compartides amb diversos agents del territori.

El trofeu que s’ha lliurat avui a les entitats guanyadores de cadascuna de les tres categories, l'ha dissenyat OiKo Design Office tenint en compte criteris de sostenibilitat i amb material reciclat provinent dels residus de la construcció, que a Catalunya durant el 2022 van suposar 5,96 milions de tones.

L’acte de lliurament de la I edició dels premis Compromís Metropolità, a més, s’ha realitzat sota el paraigües de la Capital Europea de la Democràcia (ECoD, en les sigles angleses) que exerceix Barcelona des de setembre del 2023 fins l’octubre del 2024.

III edició de la Beca Santacana

Durant l’acte, també s’ha atorgat la 3a Beca Santacana, destinada a un projecte de recerca individual que aborda qüestions relacionades amb estratègies urbanes a la regió metropolitana de Barcelona titulat: “Precarietat habitacional i salut a Barcelona: una anàlisi metropolitana” presentat per Josep M. Caroz Armayones, alumne del Programa de Doctorat en Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra.

Han format part del jurat l’economista Joan Campreciós, que ha estat durant 25 anys el coordinador adjunt del PEMB; la doctora en Geografia per la UAB, Carme Miralles; l’experta en temes urbans i professora de la UB, Montserrat Pareja; el catedràtic emèrit d’organització d’empres de l’UPC, Paco Solé Parellada; el catedràtic d’Economia de la UB, Martí Parellada i el coordinador general del PEMB, Oriol Estela. 

La Beca Santacana es va convocar per primer cop el 2018 en homenatge al que va ser coordinador general del PEMB des de la seva fundació fins l’any 2013, Francesc Santacana.